Připravte se na změny po porodu. Inspiraci najdete v galerii.

Parťáci

Přítele jsem poznala jako maminka půlročního synka. Je to možná hloupé, že mu od malička říká „táta“, ale je to jeho vzor. Probouzí se a usíná s ním, koupou se spolu, vzhlíží k němu, napodobuje ho a rád s ním tráví čas. Přítel byl u všech důležitých mezníků jeho života. Viděl první krůčky, byl u prvních slov, úspěchů i nemocí, u bolení zoubků a prvního objetí. Jsou to životní parťáci. Často mě přítel nechá spát a sám se jde v noci na malého podívat. Bere nás jako rodinu a náležitě se stará – živí nás, šatí, baví, spoří, jistí. Je to ten nejlepší táta na světě.

Rozdíly

Možná by to můj bývalý přítel dělal taky, ale před lety se k tomu neměl. Nezajímal se o něj, za kočárek se styděl a v noci chtěl mít svůj klid. To, že náš vztah šel do kytek, poznamenalo i vztah mezi ním a synem. Je to jen biologický otec, nic víc. Stačilo, aby se zapojil do výchovy, ale on radši seděl u počítačových her. Po dvou letech od našeho rozchodu založil s přítelkyní rodinu a k vyženěnému synovi, který je stejně starý jako moje dítě, přibyl ještě jeden. Oba mu říkají „táto“ a cítí, že je konečně dobrým rodičem, ale u mě a mého synka totálně propadl. Nezajímá mě, že by chtěl vrátit čas a napravovat vztahy. Svoji šanci už dostal a promarnil ji.

Vyhlídky

Vím, že kdybych se s přítelem rozešla, nebudu mu bránit ve styku se synkem. Pro něj je to frajer. Nelituji, že jsem se rozhodla ukončit vztah s darmošlapem, který se cítil jako otec jen proto, že mu to řekli. Je mi jedno, jestli se to někomu líbí nebo ne. Už se nemám za co stydět. Jsem na svého přítele nesmírně pyšná. Pere se za nás a malého si zamiloval.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.