V galerii najdete seznam změn, které vás po porodu neminou.

První krize

Před lety jsem se zamilovala. Byl dokonalý. Těšila jsem se, že můj těžký život plný hloupých rozhodnutí dostane konečně nějaký směr, hodnotu, odměnu a lásku. Do vztahu jsem si přivedla syna z předchozího vztahu, dluhy z mládí, nulový majetek a skromnou finanční rezervu. Všechno bylo zalité sluncem. Po čtyřech měsících společného bydlení jsem ale otěhotněla. Chtěla jsem jít na potrat a nepřidělávat si další starosti. Přítel mě přesvědčil. Spíš mi vyhrožoval, že bez dítěte se mnou nezůstane. Nechala jsem se zlomit a proti své vůli jsem porodila. Přítele jsem milovala a nechtěla jsem ho zklamat.

Na nože

První týdny jsem nezvládla a splašily se mi hormony. Prošla jsem si hlubokou poporodní depresí. Z dokonalého chlapa se stal tyran a zloun. Nezajímalo ho, že mě chtěli zavřít na psychiatrii. Musela jsem být doma s dítětem a starat se. On se ke všemu stavěl odmítavě a nechal mě v tom samotnou. Nakonec jsme i tak těžké období překonali. Nebylo to jednoduché, ale doufala jsem, že se to mezi námi zase zlepší. Omyl. Několikrát mě i s dětmi vyhodil z bytu. Posílal mě tam, odkud jsem přišla. Chtěla jsem ho opustit, ale nebudu živořit a platit někde vysoký nájem. Nechci se starat o naše společné dítě a dát partnerovi svobodu. Spojila jsem se s právníkem a vytvořili jsme návrh pro soud. Přítel mě musí u sebe nechat bydlet nebo mi najít náhradní bydlení a platit dostatečné alimenty. Doma to muž smetl ze stolu a u soudu se chabě obhajoval.

Rozsudek vyšel v můj prospěch. Není důvod rozvracet rodinu, musíme chodit do poradny a budu dostávat pravidelné příspěvky na děti a chod domácnosti. Při dalších neshodách je nutné podat další stížnost k soudu. Dlouho jsem váhala, ale udělala jsem to, aby děti neživořily. Dospělí se musí k životu postavit zodpovědně.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.