V galerii najdete tipy na změny, které vás po porodu neminou.

Změna plánů

Otěhotněla jsem i přes používání antikoncepce. Když jsem si udělala těhotenský test a viděla pozitivní výsledek, měl zrovna gynekolog dovolenou a nebylo kam se obrátit. Nebyl tam uvedený lékařský záskok. Bydlíme na malém městě a služby jsou tu hodně skromné. Těhotenství jsem zjistila pozdě a o dva dny později už jsem propásla možnost jít na umělé přerušení. Přítel by s dítětem problém neměl. Řekl mi, že se na rodinný život těší. Chtěl převzít zodpovědnost a postarat se o nás. Oba ale víme, že naše rodiny by to nesly velice těžce. A ke všemu je mi teprve devatenáct let a mám za sebou první ročník na univerzitě.

Babybox

Vymýšlím si a lžu, abych nemusela jet domů. Trvá to už několik měsíců a s rodiči jsem ve spojení jenom přes telefon. Moc dobře vím, co by mi na pupek řekli. Měla bych na talíři, že jsem pitomá. Nechci poslouchat, jak si ničím život. Je mi jasné, že by ode mě dali ruce pryč. Už kdysi mi vyhrožovali tím, že jestli nedostuduji, nemám s nimi počítat. Každé rande jsem se kvůli nim klepala hrůzou.

Chci dítě v klidu odnosit a pak ho dám do babyboxu. Je mi líto přítele, který by za nás bojoval, ale musí to tak být. Nedokázala bych se postarat o dítě. Štěstí, že zvládám školu. Nemám brigádu, peníze ani spoření. Myslím, že by se to časem změnilo, ale teď nemám vztah k dětem. Celá situace mě moc mrzí. O dítě jsem se ale neprosila. Díky tomu mě výčitky za to, co se chystám udělat, tolik netíží. Kamarádky mě pořád napadají, že jsem hloupá. Já ale prostě nemám odvahu stát se matkou. Lidi neví nic o tom, co prožívám. Ještě mi zbývají dva měsíce a psychika pracuje na plné obrátky.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.