V galerii najdete tipy, jak se přiblížit dokonalosti.

Pomoc

Vzali jsme si k sobě patnáctiletého chlapce, o kterého se jeho vlastní matka neumí postarat. Je to mladší bratr mého muže. Teď budeme řešit OSPOD, aby ho úřad dal oficiálně k nám.

Měli doma bordel, bylo to nechutné. Kluk nemá ani základní hygienické návyky a v patnácti letech chodí do šesté třídy. Matka hodně pije a o syna se vůbec nezajímá. Nechávala ho ležet u televize a nepouštěla ho ven. Ještě nás čeká soud a plno papírování.

Výzva

S chlapcem to není jednoduché. Chce být u nás, má tu i svůj pokoj. S tím problém není. Bohužel nemá žádné kamarády. Od září ho přihlásíme na různé kroužky, aby se dostal mezi lidi. Bude to s ním těžké. Dvakrát propadl a za rok měl 130 zameškaných hodin. Vede si jen jeden sešit a místo zápisků tam má čmáranice. Na všechno má odpověď. Bude náročné s ním něco dohánět. Chci, aby se zlepšil a šel aspoň na učňák. O střední škole s manželem ani neuvažujeme. Hlavně, aby dodělal základku. Vím, že za to nemůže. Právě proto se snažím najít řešení.

Potřebovala bych nějaké rady, jak se s takovou situací vypořádat. Musím toho puberťáka inspirovat k výkonu, k lepším známkám, k režimu. Musí přece ve svém věku rozvíjet osobnost a mít pravidelné aktivity. On skoro nežije. Tímhle stylem se nikdy nepostaví na vlastní nohy. Zatím si ani není schopný uklidit pokoj.

Nemám žádné děti a patnáctileté dítě je pro mě velký oříšek. Chci mu pomoct, ale trochu se bojím. Doufám, že na změnu už není pozdě.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.