V galerii najdete tipy, co byste měli stihnout do svých padesátin.

Spolu

Nemám problém s partnerem, tchyní ani dětmi. Mám trable s nejlepší kamarádkou. Známe se od dětství a jsme si blízké už skoro třicet let. Všechno se změnilo na střední škole. Začala experimentovat s jídlem a stala se vegetariánkou. Neměla jsem s tím problém, byla to její volba. Ona svůj nový životní styl nikomu nevnucovala nesoudila ostatní. Změna naše přátelství nepoznamenala. Obě jsme se brzy vdaly a založily jsme rodinu. Naši manželé se spolu rychle spřátelili a máme skvělou partu.

K horšímu

Dva roky zpátky zašla ještě dál a kromě masa vyřadila i všechny živočišné produkty. Jako veganka je k nesnesení. Poučuje mě a vtlouká mi do hlavy, že dělám chybu, když dětem dávám maso. Dokola mluví o tom samém a zkouší to na mě přes prcky. Prý spořádají všechno, co jim naservíruji, a tak bych měla o jídle víc přemýšlet. Když k nám přijede její manžel, hned mezi dveřmi hlásí, ať mu ukrojím kousek salámu. Před ní hraje divadlo, ale je to stejný masožravec jako my. Klidně bych si místo bůčku dala čočku, ale když vidím, jak jí to leze na mozek, nechce se mi do toho.

Na vlásku

Vrcholem bylo, když jsem jí dcerky svěřila na hlídání. Po pár hodinách jsem si vyzvedávala dvě nevrlé děti, starší byla nabručená, mladší uplakaná. Doma jsem se dozvěděla, že jim teta pouštěla videa, kde se vraždí zvířata. Nutila je jíst veganské svačinky a byla na ně vulgární, když s díky odmítly.

Nechci přijít o třicetileté přátelství, ale nevím, proč je pro ni těžké respektovat naši volbu. Já se k ní chovala vždycky férově a přijala ji se vším všudy. Z fajnové holky se stala trapná fanatička, která ostatní jenom poučuje a není schopná vyslechnout odlišný názor. Asi s ní časem omezím kontakt. Nevím, jak jí vysvětlit, že už mám těch narážek po krk. Jím, co chci. A to se nezmění.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.