V galerii najdete seznam změn, kterým se po porodu nevyhnete.

Konec

Žila jsem s partnerem čtyři roky a celou dobu jsme se usilovně snažili o dítě. Po třetím potratu jsem se uzavřela do sebe a vztah ukončila. Neměla jsem sílu být s ním dál. Zůstali jsme ale přátelé, scházíme se a bavíme se. Rozchod proběhl v klidu.

Náhoda

Po dvou měsících jsem otěhotněla s kamarádem s výhodami. O dítě nestojí a já mu to nemám za zlé. Sám se mi ozval, jestli je dítě skutečně jeho. Moji volbu respektuje, miminko si totiž nechám. Bývalý přítel o mě pořád stojí, ale bojím se, že by mi předhazoval úlet. Musela bych poslouchat, že dcera není jeho. Po každém potratu mi také vyčetl, že je to moje chyba.

Pochyby

Už mám těsně před porodem a pro jistotu jsem se přestěhovala blíž ke své rodině. Celé těhotenství mě provází zdravotní komplikace, trpím nevolnostmi a mám nízký tlak a silné bolesti v zádech. Nevím, jestli jsem se rozhodla správně. Dceru už teď miluji z celého srdce a moc se těším na naše první chvilky, ale vyčítám si, že nebude mít tátu. Zeptá se, kde je a proč u nás chybí. Bojím se, že to pro mě bude hodně vyčerpávající a fyzický i duševní nápor. Věřím, že nejsem jediná, kdo má obavy.

Bývalý přítel už má novou známost a kontakt se mnou musel omezit. Máma mi zase vtlouká do hlavy, že si musím někoho rychle najít, abych na to nebyla sama. Já mám ale pocit, že po nikom cizím netoužím.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.