Spolu a vedle sebe

S přítelem jsme spolu už devět let a prvních sedm bylo téměř pohádkových. Začali jsme stavět dům a všechno se zlomilo. Už stokrát jsme o tom mluvili. Necítím se ve vztahu dobře. Oba si ale myslíme, že je to kvůli stresu. Brzy budeme mít hotovo a všechno se uklidní, i nám se uleví. Už půl roku bydlíme v novém a jenom dolaďujeme drobnosti. Přítele ale nic nezajímá, nestará se o chod domácnosti, nemluvíme spolu, jenom se hádáme. Na jednoduchou otázku o práci mi odsekne, abych se nezajímala, protože mi do jeho života nic není. Má narážky na můj život, ponižuje mě, shazuje mě před svými kolegy, vysmívá se mi. A ještě mi to doma všechno vypráví. Ignoroval moje poslední narozeniny a nepřinesl mi ani kytku. S týdenním odstupem slavila jeho matka a on mi volal, abych mu pomohla s výběrem dárku.

Každý rok se těším na Vánoce. Přítel ví, že jsou to moje nejoblíbenější svátky v roce. Řekl mi, že se mnou doma nebude a půjde radši ke svým rodičům. Je mu jedno, kde ten čas strávím já. S ním ale nemůžu jít, protože mě tam nikdo nechce vidět. Každý víkend jsou u nás velké hádky. Vstává až na poledne a jenom mě poučuje a plísní. Snažím se doma udržovat pořádek, ale on pořád nadává, že se skrz dům line zápach, není poklizeno a vidí samou špínu. Nic z toho se nezakládá na pravdě. Dost nevybíravě upozorňuje i na tři kila, co jsem přibrala. Bývala jsem vždycky hodně štíhlá, držela jsem si váhu na sedmapadesáti kilogramech. Slyším jen urážky, že jsem tlustá, nechutná a nepřitažlivá. Nikam se mnou nechce chodit, protože se za mě stydí.

Budoucnost

Jsme ve věku, kdy bychom mohli založit rodinu. Bavili jsme se o tom, ale on má na to zase svůj názor. Vmetl mi, že po rozchodu by ze mě udělal nesvéprávnou a dítě by mi sebral. Dítě by asi chtěl, ale bojí se, že by bylo šeredné po mně, a tak to radši nebude pokoušet. Nechci sem psát všechno, čím mě uráží. Za návrh rozchodu se mi vysmál.

Snažím se, aby to doma a mezi námi fungovalo. Čekám, že to bude zase jako dřív, ale hluboko v sobě cítím, že už je to jenom marná snaha. Měla bych se co nejrychleji sebrat a utéct.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.