V galerii najdete seznam změn, které vás čekají po porodu.

Změna

Potkala jsem muže svých snů. Byl pohledný, měl skvělou práci, gentleman. Nepřipouštěla jsem si, že by se mohlo něco pokazit. Otěhotněla jsem a začalo ponižování. Muž se do mě strefoval a urážel mě. Do konce sedmého měsíce jsem přibrala jen deset kilogramů. Podle něj to ale bylo moc a za váhu se mi vysmíval. Všichni mi říkali, že jsem krásná a zdravá těhulka. Je absurdní, že většina hádek v těhotenství byla o tom, jak moc jsem přibrala. Bylo to den ode dne horší. Když přišel z práce a já nebyla doma, bylo zle. Pořád mi říkal, jak moc mě miluje. Místo toho mě dusil a připoutával k sobě. Měla jsem výčitky za setkání s kamarádkou nebo rodiči.

Plný talíř

Byla jsem na nervy a stres zajídala. Měla jsem strach z porodu a manžel mě vůbec nepodporoval. Za poslední dva měsíce jsem nabrala dvacet kilo. Každý stres jsem jsem zahnala nezdravým jídlem a váha letěla nahoru. Partner mi několikrát vmetl, že jsem odporná a vypadám jako prase. Těsně před porodem jsem měla rovný metrák. Dítě jsem první týdny nenáviděla. Měla jsem v sobě zakořeněné, že za všechny problémy může naše holčička. Po dvou měsících jsem konečně prozřela. Muž začal útočit i na dceru. Tvrdil, že je ošklivá jako já. Dodnes nevím, proč se tak změnil. Byla mu nesmírně podobná a krásná. Nakonec jsem sebrala poslední střípky hrdosti a vyhodila ho.

Šrámy na duši

Nikdy mu neodpustím to, že mi zhnusil první chvíle s dítětem. Mrzí mě, že jsem něco takové dopustila. Při vzpomínce na porod se musím usmívat. Nikdy nezapomenu na moment, kdy mi ji položili na hrudník a já cítila její teplo a vůni. Nejsme spolu už tři roky a já mám jeho ponižování pořád v živé paměti. Bohužel se mi prozatím nepodařilo zbavit se kil. Chodím na psychoterapie a snažím se odbourat komplex méněcennosti a záchvaty přejídání. Vše souvisí se vším. Prosím, netrapte se. Nemusíte snášet tyrana, nezůstávejte ve vztahu kvůli dětem.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.