V galerii najdete tipy, jak si vyčlenit trochu času pro sebe.

Dokola

V manželství trpím. Muž je chronický lhář a nedokáže splnit žádný slib. Jakmile se mu do cesty postaví zábava, všechno, na čem jsme se o den dřív domluvili, jde stranou. Myslela jsem, že po porodu syna se uklidní, ale nemá to na něj vliv. Zodpovědnost je mu jako otci cizí. Příkladů mám desítky. Jeden den se domluvíme, že pojedeme na výlet. Já všechno připravím a naplánuji, syn se těší, že konečně někam vyrazíme jako rodina. Muž se ještě ten večer nechá zlákat k posezení s kamarády a deset hodin sedí v hospodě a opíjí se do němoty. Já chápu, že se skvěle bavil, ale to si neměl zakládat rodinu, když ho čas se synem a ženou nudí.

Nezodpovědnost

Byli jsme domluvení, že syna vyzvedne ze školky. Samozřejmě se na to vykašlal a já pak od učitelky dostala za uši, že si nemůžu dělat, co chci. Neměli pro dítě místo v postýlce ani odpolední svačinu. Kárala mě jako malou holku. Muž si vzal ráno kolo a na celý den se jel projet. Bylo mu jedno, kde je dítě.

Slíbil, že se bude starat, abych mohla jít do práce. Dělám kadeřnici a nasmlouvala jsem si zákaznice. Večer odešel do hospody a ráno doma ještě nebyl. Neměla jsem pro syna hlídání a musela obvolávat jeho příbuzné, aby mi pomohli. Bohužel ani jeho kamarádi nevěděli, kde je. Mobil měl vypnutý a po návratu domů dělal, že mě neslyší.

Jindy jsem se mu nemohla dva dny dovolat. Kontaktovala jsem policii a chtěla ho nechat hledat, ale je to u nich známá firma. Poradili mi, abych ještě pár hodin počkala. Druhý den odpoledne se objevil ve dveřích a ani se neomluvil. Naložil se do vany a házel obličeje, že ho moje výčitky obtěžují. Několik dní jsem se s ním nebavila, ale bylo to k ničemu.

Minulý týden sám od sebe přišel s tím, že bychom mohli zajít do manželské poradny. To můžeme, půjdu ráda, ale nemyslím si, že nám to pomůže.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.