Nároky

Možná vám připadám praštěná, ale myslím si, že už to moje tchyně přehání. Naší dceři je teprve šest měsíců a ona by ji chtěla vídat každý víkend. Dokonce chtěla místo mě nastoupit na mateřskou dovolenou. Bohužel nemám podporu partnera. Ten své matce nedokáže odporovat a klidně by jí dítě svěřil každý den. Nedochází mu, že tak malé miminko by mělo být především u svých rodičů. Jsem zoufalá, nevím, jak mu to vysvětlit. Malá má kvůli častým přejezdům hodně narušený režim a často cítím, že je nesvá. Poznám to. Po víkendu ji dávám do úterý "dohromady", nechce jíst ani spát. Zbytečně spolu válčíme a trpí dcera i já.

Není to o tom, že bych ji chtěla jenom pro sebe, ale přirozeně zvolím to, co je pro dceru nejlepší. Nevím, kdo je horší, jestli tchyně nebo můj muž. Nevadí mu, že vidí dítě jenom chvíli večer po příchodu z práce. Nezajímá ho, že jsem z jednání jeho matky zoufalá. Nebaví mě pravidelné balení a dojíždění. Je to šedesát kilometrů, nebydlíme za rohem.

Máma versus babička

Od dceru se starám bez problémů. Věnuji jí všechen svůj čas. Tchyně mě ale pořád slovně napadá a před dcerou a mužem mě shazuje. Dokazuje si, že je pro moji dceru to nejlepší. Zpochybňuje moji péči, výchovu a celkový přístup k mateřství. Postěžovala jsem si, že mě tchyně psychicky ubližuje, ale muž to smetl ze stolu s tím, abych se o jeho matce takovým způsobem už nikdy nevyjadřovala. Bojím se, aby dceři nevsugerovali, že nejsem dost dobrá. Musí vědět, že já jsem její máma a miluji ji. Pořád mi ji berou a mají ji u sebe.

Jeden víkend jsem chtěla strávit jen s malou a partnerem. Tchyně nám ale pořád telefonovala, jestli jsme si to nerozmysleli. Pak se ozval i tchán, abychom se zastavili aspoň v neděli. Pořád nás nutí, abychom tam byli co nejčastěji. Jsem z návštěvy unavená psychicky i fyzicky, mám toho dost. Můj názor ale nemá váhu. Všichni mi tvrdí, že tak malé dítě ještě nevnímá. Prý je dceři jedno, s kým tráví čas. Pochybuji o tom, že mě má muž ještě rád, když mě nedokáže podpořit v tak citlivé záležitosti.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.