V galerii najdete tipy, jak se přiblížit dokonalosti.

Pomoc

Mám dceru ve třetí třídě a už od začátku se s námi táhnou velké problémy. Za zmínku stojí pár příkladů z loňska. Dcera nám kradla peníze, šlo tak o tři stovky v drobných. Když jsme na to s manželem přišli, rozbrečela se, že neví, proč to dělá. Šla jsem do školy za učitelkou, ale ta mě odbyla s tím, že si ničeho podezřelého nevšimla. Dcera byla zrovna nemocná a její třídní to začala řešit před jejími spolužáky. Vpálila dětem, že je naše dítě zloděj, vyzvídala, co si za to kupuje, jestli nemá někdo podobnou zkušenost jako my. Té učitelce jsem se svěřila a žádala jsem o pomoc. Místo toho to řešila v nepřítomnosti dcery a poštvala její kamarády proti ní. Po čase to naštěstí utichlo. Myslela jsem, že je to za námi.

Bez šance

Po pár měsících přinesla domů seznam podmínek od svých spolužaček, aby jí přijaly do party. Byly toho dva papíry. Určovaly jí, v kolik hodin se má koupat, čím si má mýt hlavu, co nosit za oblečení. Vysvětlovala jsem jí, že nemusí o přátelství usilovat za každou cenu. Rozplakala se a vůbec mě neposlouchala. Musela zakročit babička s tetou. Byl pár týdnů klid, ale pak jí ty slečny donesly pánský parfém. Byl jednoho z otců. Nařídila jsem jí, aby ho vrátila. Udělala to, ale spolužačky si ji pak odchytily a chtěly za to nějakou kompenzaci. Naštěstí se mi se vším svěřovala.

Vydala jsem se za učitelkou a řekla jí, co se děje. Tvrdila mi, že žádné zvláštní praktiky ve třídě nepozoruje. Poslala na naši dceru školního psychologa. Byl to pro ni jen další stres a vůbec nic se tím nevyřešilo. Jen všichni věděli, že se cítí šikanovaná. Nástupu do třetí třídy jsme se bály obě dvě. Je to pár týdnů a už je to tady zase. Schovávají jí věci, urážejí ji, že je tlustá a smrdí. Vytrhávají jí ze sešitů stránky.

Pediatr mi doporučil, abych to řešila s vedením školy. Chci o tom informovat přímo ředitele, ale vůbec nevím, co bych mu měla psát. Nechci, aby se to zametlo pod koberec. Musím si dávat pozor, aby z toho nevyšla špatně naše dcera. Přemýšlela jsem o přestupu do jiné školy, ale přijde mi to zbytečně složité. A ani nevím, jak se to dělá.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.