V galerii najdete seznam změn, které si na vás počíhají po porodu.

Nemoc

Jsem těhotná, ale raduji se jen tajně a sama za sebe. Moje okolí se ke mně otočilo zády. Asi si myslí, že jsem prašivá. Mám o pět let starší sestru. Problém je v tom, že se s manželem už několik let snaží o dítě. Od té doby, co jsem musela o svém těhotenství jít s pravdou ven, se mnou nemluví. Je zklamaná a znechucená. Nechtělo se mi věřit tomu, že by mohla být tak zlá a nepřátelská. V dobré víře jsem jí poslala fotku z kontroly, ale nereagovala. Zablokovala si mě a odmítá se mnou komunikovat. Chtěla jsem s ní o tom mluvit, bohužel ve mně vidí zrádkyni.

Stejně zklamaná jsem i ze svých blízkých kamarádek. Polovina z nich je ve stejné situaci jako moje sestra a z pohledu na moje břicho, ve kterém roste malý špunt, se jim dělá zle. A ten zbytek nezadaných dam moje trable v očekávání nezajímají. Za měsíc rodím a jsem psychicky na dně. Celé dny brečím. Bojím se, že ten stres dítě ovlivní. Jako matka si věřím a cítím, že jsem na novou roli připravená a dost silná, ale tohle mě ničí.

Sama

Naštěstí mám podporu v manželovi a v rodičích. Jsem jim za pomoc vděčná, ale cítím se zranitelná a chtěla bych si povídat se sobě rovnými - s kamarádkami a se sestrou, se kterou jsem si byla celý život hodně blízká. Matka se jí snažila domluvit, ale k ničemu to nevedlo. Nechápu, že mě trestají za těhotenství.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.