V galerii najdete tipy, jak být tchyní na jedničku.

Pomoc

Nesnáším svoji tchyni. Nedávno jsem ji musela požádat o pomoc a hořce toho lituji. Dítě je pořád nemocné a do školky nemůže. Navrhla mi, že ho pohlídá, abych mohla jít do práce. Jsem jí za to svým způsobem vděčná, ale brzy mi dojde trpělivost. Nechová se u nás jako host.

Jako doma

V době hlídání si k nám zve svoje kamarádky, popíjí spolu kávičku a berou si z naší ledničky jídlo. Pravidelně nám prohledává byt, leze do skříní, šmejdí i v ložnici a hledá důkazy. Vždycky se vymluví, že chtěla najít špinavé prádlo, aby mohla vyprat. Schovává se za pomoc v domácnosti a přítel jí to věří.

Vím, že si zkouší moje věci. Poznám to. Když vypere prádlo, skládá ho vlhké. Všechno smrdí a ona na to má narážky. Nedodržuje režim, který jsem nastavila pro dceru. Moje výchova je úplně k ničemu, protože ona jí dá místo normálního jídla čokoládu. Spokojené jsou obě.

Všechno špatně

Ke všemu má připomínky. Rýpe do mě, že nejsem dost dobrá matka, že se nestarám, že neobíhám s dítětem doktory a zdravotní problémy podceňuji. Poslední měsíc má nový koníček. Vyčítá mi, že si děcko dost nehýčkám a šetřím na oblečení. Rychle jsem zaběhla do obchodu a dokoupila vše, co by mohla dcerka chtít. Nemyslím si, že to bylo nutné. Tchyni to nestačí a pořád do mě šije. Vyhrožuje, že bude muset vnučku vybavit sama, když já se k tomu nemám.

Starám se ze všech sil, ale nekradu. Nemůžu dopřát dceři všechno na světě. Žádala jsem ji, aby s těmi útoky na mě přestala, ale je to marné. Kéž by se naskytla možnost jiného hlídání nebo se konečně uvolnilo místo ve školce. Měla bych klid.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.