Jindřich byl jak u prvního, tak u druhého manželčina porodu. Nezdálo se, že by to v něm zanechalo nějaké psychické následky. I když některé statistiky uvádí, že každý pátý muž má problém vnímat partnerku jako ženu a může mít po traumatickém zážitku psychické problémy při sexuálním styku.

„Když jsme se milovali poprvé od porodu, bylo to v pořádku. Potom také, jenže pár měsíců potom přišel zlom. Manžel o tom nechce mluvit, tak nevím, jestli je to nějakým traumatem, jiným psychickým problémem, zdravotními potížemi, nebo jestli má jinou ženu a já ho už nevzrušuju,“ říká Magda. Pro radu si byla už i u odborníka, ale bez spolupráce manžela je řešení stále v nedohlednu. „Manžel se teď navíc styku vyhýbá. Aby prostě znovu nezklamal,“ myslí si Magda a dodává: „Jenže to není řešení. Když se ho ptám, zamluví to nebo řekne, že se to stalo jen párkrát, protože byl unavený. Ale aby se mu nepostavil při každém druhém milování, už přeci značí nějaký problém, ne?“

Hlavním problémem pak bývá, že se komplikuje nejen sex, ale celý vztah. Skoro celých 90 % lidí si myslí, že neřešené sexuální potíže narušují partnerský vztah. Podle výzkumů ale jen 16 % z nich se tyto problémy snaží vyřešit. 37 % se sice někomu svěří, ale odbornou pomoc nevyhledá. Tak kde je problém? Proč se tolik bojíme vpustit odborníka do intimního života, když víme, že by nám mohl pomoci? Podle statistik problémy s erekcí nejsou jen výhradou starších nebo nemocných mužů. Bez problémů a vždy dosáhne erekce jen 20 % mužů. Ostatní již někdy alespoň jednou zažili „zklamání“. U mladých mužů má vliv na erekci jistě i nezdravý způsob života, duševní či tělesná kondice. Největším „zabijákem erekce“ bývá v dnešní době stres.

Poslední větu by nejspíš mohla potvrdit i Magda. „Když jsem tak přemýšlela nad tím, od kdy se u nás objevily potíže, došla jsem k závěru, že to sice bylo po porodu, ale trauma to není. Máme dvě děti, hypotéku, já jsem na mateřské a na manželovi visí to, aby nás všechny uživil. Přibral si další práci. To by se ale dalo řešit, škoda, že mě ale nepožádá o pomoc.“

Jindřich je tak možná ve stresu a k tomu mu vůbec nepřidává, že zklamal v posteli jako muž. Problémy se tak kupí a bude jich přibývat, pokud to oba manželé nezačnou aktivně řešit. „Hádáme se už kvůli malichernostem, oba jsme z toho přešlí, náš sexuální život stojí za starou belu, ale přidávají se problémy i v běžném životě. Jsme jen krůček od toho udělat nějakou chybu,“ myslí si Magda.

Vyšetření je ale namístě. Nejenom kvůli vztahu, ale také kvůli mužově zdraví. Vyšetření totiž může potvrdit nebo vyloučit závažné choroby, jako je třeba cukrovka, nemoci prostaty, metabolický syndrom či kardiovaskulární onemocnění. „Kamarádka mi teď radila ještě jednu věc. Zkusit to znovu a jít na to trochu žensky. Koupit zájezd, dát děti k babičkám, koupit si prádlo a vrátit romantiku beze stresu do našeho vztahu. Jakmile se to povede, pak bude manžel třeba více otevřený rozhovoru o našich potížích a stresech, co ho trápí. Jak byste to udělaly vy?“ ptá se Magda.