Linda poprosila o zachování anonymity, pokud její příběh použijeme. Nám připadá zajímavý, protože ilustruje, do jaké míry se volba prezidenta České republiky promítá do osobních životů.

"Samozřejmě si nedělám iluze, že to, co se mezi námi stalo, způsobily výhradně jen volby," napsala pětadvacetiletá asistentka Linda. "Ve skutečnosti jsme měli s přítelem rozdílné názory i na ledacos dalšího. Od drobností až po důležité věci - jako třeba jestli mít nebo nemít spolu dítě. O všem jsme si ale zatím dokázali vždycky docela rozumně popovídat. Volby prezidenta mezi nás ale padly jako časovaná bomba, která tikala, tikala... až vybuchla."

Linda zmiňuje, že přítel je o osmnáct let starší, než ona. "Luboš pracuje na vysoké manažerské pozici ve firmě, kde jsem kdysi získala své první zaměstnání. Když se ukázalo, že je náš vztah vážný a chceme spolu žít, našla jsem si jinou práci. Pronajali jsme si byt, ze kterého ale on v neděli večer odešel vzteky bez sebe a zatím se neukázal ani neozval. Na odchodu mi řekl, že se mnou nemůže žít, protože se absolutně míjíme v názorech. Celý den jsme se totiž prohádali kvůli volbě prezidenta. Zatímco on volil Miloše Zemana, já dala svůj hlas Vladimíru Franzovi. A přes to se přítel absolutně nepřenesl."

První kolo voleb proběhlo v pátek a v sobotu s následujícími výsledky: Miloš Zeman 24,21%, Karel Schwarzenberg 23,40%, Jan Fischer 16,35%, Jiří Dienstbier 16,12%, Vladimír Franz 6,84%, Zuzana Roithová 4,95%, Taťana Fischerová 3,23%, Přemysl Sobotka 2,46%, Jana Bobošíková 2,39%. Do dalšího kola, které se koná za 14 dní postoupili Miloš Zeman s Karlem Schwarzenbergem.

"K několika hádkám na téma voleb u nás došlo už v posledních týdnech," popisuje Lída. "Když jsem své názory na prezidentské kandidáty zmínila na plese před partnerovými obchodními přáteli, syčel mi Luboš do ucha, ať jsem zticha, že ho ztrapňuju. To se mi samozřejmě vůbec nelíbilo. Respektive... Nesouhlasila jsem s tím, jak se ke mně chová a taky jsem mu to dala doma najevo. V následné debatě jsem se mu snažila vysvětlit, že si můžu dělat a říkat, co chci a on oponoval, že to zas až tak úplně neplatí, pokud patřím k němu a on je v určitém postavení."

Teď to vypadá na definitivní rozchod.

Jak jste na tom doma vy? Víte, koho volil váš partner a proběhly kolem volby prezidenta u vás nějaké debaty?

Mohlo by vás zajímat: Co jedí kandidáti na prezidenta? Zjistili jsme, uvařili a ochutnali!