„S partnerem se vídáme jen o víkendu. Pracuje totiž tři sta kilometrů daleko, a tak jezdí domů až v pátek večer. Doma je do neděle, kdy zase odjíždí. Máme na sebe hrozně málo času, navíc je celý víkend unavený, leží a odpočívá. Nechce jet na výlet, ani nic podniknout. A to vůbec nemluvím o tom, že mi doma s ničím nepomůže. Kolikrát si říkám, jestli má takový vztah cenu. Navíc stále přemýšlím, zda tam někoho nemá. Náš sexuální život je totiž na bodu mrazu,“ stěžuje si na svou situaci Lada (29).

62 % vztahů na dálku má sex po telefonu

  • 27 % vztahů na dálku se rozejde už po prvním měsíci.
  • Po roce vztahu se rozpadá 8 % vztahů na dálku, těch na blízko ale 25 %.
  • 62 % párů, kteří mají vztah na dálku, mělo alespoň někdy sex po telefonu.
  • 87 % párů, kteří nežijí spolu, se snaží být denně v kontaktu.

„Nejdřív mi to vyhovovalo, měla jsem čas na sebe, svou práci, přátele a koníčky, ale jak čas ubíhá, zjišťuji, jak moc mi chybí neustálý kontakt. Potřebuji mít někoho vedle sebe. Abych věděla, že mu na mně záleží a podpoří mě i ve chvílích, kdy mi není dvakrát dobře,“ vypráví dál Lada. Vztah na dálku má své příznivce i odpůrce. Někomu může vyhovovat, ale u většiny lidí převažují negativa. I když si s partnerem denně volají, píšou či chatují, pocit, že stojí někdo vedle nich, to prostě nenahradí. Navíc dřív nebo později v nich začne hlodat červíček pochybnosti. Co když má milenku? Vím vůbec, jak tráví svůj volný čas? A problém je na světě.

„Navíc mi stále více přijde, že se vlastně neznáme. Za rok a půl vztahu jsou stále věci, které mě na něm překvapí. Často i nemile,“ říká Lada. I když se budete snažit sebevíc, člověka, který přes týden bydlí jinde, nikdy nepoznáte tak dobře jako toho, kdo žije s vámi. Pokud jste spolu ani nikdy nežili, hrozí, že o něm budete mít zkreslenou představu. Vídáte-li se jen o víkendu, je jasné, že se každý z vás bude chtít ukázat z té nejlepší stránky. Nepoznáte tak, jak se skutečně chová, jak řeší problémy a krizové situace. Když se pak rozhodnete spolu bydlet, můžete být velmi překvapena, jaký ve skutečnosti je, a to může vést i k rozchodu.

Neznamená to ale, že by všechny vztahy na dálku byly automaticky odsouzeny k zániku. Spousta párů, která prostě nemůže jinak žít, ustojí i vzdálenost mezi partnery, zvlášť tehdy, jsou-li oba vytížení. Pak totiž nemají čas přemýšlet nad tím, zda ten, co jim sešel z očí, sejde i z mysli. „Nad rozchodem sice uvažuji, ale říkám si, že se mi nechce zahodit společný čas. A pořád doufám, že jednou budeme spolu celý týden.“ V každém případě platí jedno pravidlo – potká-li vás vztah na dálku, snažte se být denně v kontaktu. Využijte webkamery, abyste se měli možnost vidět. Zajímejte se o problémy toho druhého a chtějte o něm vědět maximum. Kdykoli je to možné, sejděte se »na živo«. A pamatujte – základem každého vztah je důvěra a u toho na dálku to platí dvojnásob.

Může podle vás fungovat víkendový vztah?