Než děti vyletí z hnízda, čeká rodiče mnoho práce s jejich výchovou. Co se bude dít, až se ratolest osamostatní, se dozvíte v galerii.

„Nemyslíš toho medvěda, co je pomalu větší než Toby?“ zeptala jsem se v předtuše, že půjde právě o něho. „No jistěže,“ pravila dcera plačky. „On bez něho nemůže spát, je na něm úplně závislý,“ pravila dcera. „A víš, co mi ta učitelka řekla?! Že takhle velkou hračku s sebou mít nesmí! Rozplakala jsem se a Toby taky, ale ta učitelka mi řekla, abych přestala brečet, že dítě jen rozrušuju! Víš, jak musel trpět?“

Marně dceři vysvětluju, jak tím, že se klukovi snaží ve všem vyhovět, ho jen kazí. Ale ona že ne, že se snaží vychovávat dítě tak, aby bylo šťastné! V praxi to vypadá následovně: Toby chce hračku, dostane ji. Pokud ne, dostane záchvat vzteku a začne plakat. A dcera začne plakat taky! A tak jdou koupit tu hračku. – Když chce vylézt na skříň a dcera mu to nedovolí, plácne sebou na zem, řve a kope. Když se ho dcera snaží uklidnit, kousne ji nebo ji kopne.

Podle učitelky se ve školce Toby projevuje celkem standardně. Ale sotva si ho přijde dcera vyzvednout, spustí řev.

Občas kluka hlídám. Zkouší na mě stejné triky jako na svou matku. Dokonce mne i kousl a uhodil, takže jsem ho kousla a plácla taky, vyjeveně koukal a přestal se vztekat, ale pak všechno napráskal své mámě a ta mi řekla, abych na její dítě už nikdy nevztáhla ruku!

Takže tím pro mne hlídání Tobyho asi skončí, protože já se kousat a kopat nenechám. Jak taková výchova dopadne?

Karolína, Rokycany

NÁZOR PSYCHOLOGA

Milá paní Karolíno, liberální výchova a rozmazlování skutečně nejsou synonyma. Problém navíc není primárně v Tobíškovi, ale v jeho matce.

Kde se vzala její labilita? Má Tobíšek také nějakého tatínka, který by měl vedle vaší dcery ve výchově alespoň poradní hlas? Pokud ano, dovoluje si synek k němu totéž? Pokud bude potřebovat, abyste se jejímu synkovi věnovala, pak si nedejte mluvit do toho, jak s ním budete jednat.

Děti potřebují mít dány alespoň nějaké hranice, paradoxně se pak cítí bezpečněji než v bezbřehé volnosti. Pokusy o jejich překročení by měly být spojeny se sankcemi. Třeba tím, že ho budete nějakou chvíli ignorovat.

Psycholožka Jiřina Prekopová vydala před časem knížku Malý tyran. Popisuje v ní mimo jiné i „terapii pevným objetím“. Možná by to byl hezký dárek pro vaši dcerku.