O tom, že muži jsou jiní než ženy, nemůže být pochyb. Většina z nich myslí jinak (přestože existují výjimky) a city také dávají najevo odlišným způsobem. „S partnerem jsme pět let a už spolu žijeme skoro jako bratr a sestra.

Neobjal mě ani nepamatuji, dokonce ani teď na Štědrý den. Pusu dostanu jen tehdy, když mu ji dám sama. A sex máme tak málo, že vlastně ani nevím, kdy byl naposledy,“ svěřuje se Jarmila (32).

87 % žen se smíří se vztahem bez důvěrností

  • 44 % mužů před ostatními nerado odhaluje své skutečné pocity.
  • Až 70 % mužů považuje úctu za důležitější než lásku.
  • Až 87 % žen by se dokázalo smířit s funkčním vztahem bez tělesných důvěrností. U mužů je to jinak. S takovým svazkem by se smířilo jen 34 % z nich.

Konec romantiky: 14 měsíců po svatbě

Neznamená to, že by muži neuměli vyznat lásku – umějí. Ale udělají to většinou v začátcích vztahu, v průměru po 97 dnech. V 61,5 % vztahů dokonce jako první slůvka »Miluji tě« řekne muž. Pokud ale vejdou do manželství, je záhy po vyznáních a romantice.

Podle vědců totiž období zamilovanosti končí 14 měsíců po svatbě. Poté začnou oba partneři ve vzájemné snaze o dokonalé soužití polevovat a odhalí mnohdy nepoznané. S tím mizí i slůvka lásky.

Od partnera neslyším hezké slovo

„Poslední dobou si připadám, že si ze mě partner udělal kombinaci služky a kuchařky. Je celé dny pryč, domů se chodí jen najíst a vyspat – jako do hotelu. Kdy mi dal naposledy pusu, donesl květinu nebo řekl hezká slova, nevím. Bylo to ovšem hodně dávno. Poslední dobou pořád víc přemýšlím o tom, jestli mě má ještě rád. Vůbec se tak totiž nechová,“ stěžuje si Irma (40).

Žiju s ní, tak ji mám rád!

Ženám nedělá problém partnerovi vyznat lásku, a to i po delším vztahu. Jenže u mužů je to jiné. Většina z nich vyznáními příliš neoplývá. To, že se ženou žijí, je pro ně dostatečným důkazem, že o ni mají zájem. To potvrzují i zástupci silnějšího pohlaví.

„Kdybych ženu neměl rád, tak s ní přece nejsem, to je logické,“ říká Josef (35). „Nevím, proč ženské pořád chtějí slyšet »Miluji tě« a podobné hlouposti. To je přece jasné. Nebyl bych s ní, kdybych o ni nestál, ale nemám potřebu to říkat,“ přidává se Karel (37).

Mužům chybí neurony, jednají jinak

Na zajímavou věc přišel jeden americký neurolog. Odhalil, že zatímco v ženském mozku najdeme neurony, které spojují citové a řečové centrum, u mužů toto spojení chybí. Díky tomu ženy nemají problém o citech mluvit, ale muži ano. Raději mlčí, když nevědí odpověď na to, co je láska a co přesně znamená »mít rád«.

Polibky a objetí? Nemužné!

A je tu ještě jeden důvod, proč pánové lásku příliš nevyznávají. Připadá jim to nemužné. „Kdybych partnerku neustále líbal, objímal, vodil za ruku a vykládal jí, jak moc ji miluju, nepřipadal bych si jako chlap. Tak se totiž nechovají, je to zženštilé,“ říká svůj názor Martin (42).

Pro muže jsou důkazem činy

Muži jsou zkrátka jiní a nic s tím nenaděláte. Je jen velmi málo takových, kteří se i po letech vztahu budou chovat jako na jeho začátku. Nosit vám květiny a říkat, že jste ta jediná. Vodit se s vámi za ruce, líbat se, dotýkat, objímat… Většinou jsou pro ně důkazem činy a to, že s vámi jsou, je pro ně jasným potvrzením, že jim záleží právě na vás.

KAFE.cz zjistilo:

3 důvody, proč muži nejčastěji řeknou »Miluji tě«

  • Když moc chtějí sex. Dlouho ho neměli a vědí, že takto jim vyjdete vstříc.
  • Když jim teče do bot. Jakmile udělají nějaký průšvih a chtějí ho vyžehlit.
  • Když mají pocit viny. Pokud vám zahýbají a chtějí to napravit.