„Brali jsme se před deseti lety. Oba jsme byli aktivní sportovci a manžel rozhodně neměl s chrápáním problém. Jenže jednoho dne přišlo jeho zranění a k tomu mé těhotenství, které se mnou partner doslova prožíval jedením. Manžel za krátkou dobu přibral skoro 18 kilo a hlavně kvůli bolavé noze přestal úplně sportovat.“ V současnosti spolu partneři už nespí v jedné místnosti. Jana se tísní na pohovce, protože manžel si myslí, že nemá žádný problém. Samozřejmě to s sebou přináší vztahové problémy – nepochopení, hádky, nedostatek sexu. „Máme obyčejný byt. Děti jsou v pokojíčku, manžel v ložnici a já spím na gauči. Jen abych se trošku vyspala,“ vypráví Jana, která přiznává, že se snažila vydržet, ale nedokáže to v sobě překonat.

Mohlo by vás také zajímat: Polohy ve spánku: Podívejte, co prozradí o vašem vztahu

Jana se vzrůstající potíže snažila s manželem vyřešit nejdřív po dobrém. „Nejdřív jsem ho na chrápání upozorňovala, pak jsem ho prosila, aby si zašel k lékaři, že už se to nedá vydržet. Jeho jedinou odpovědí ale bylo, že chrápal vždycky a že chrápe každej správnej chlap,“ říká smutně Jana. Jejich problém pak podle ní mohla vyřešit jenom návštěva lékaře nebo velký dům a oddělené ložnice. „Vlastně mi nevadí tolik, že chrápe, ale to, že nevidí, jak mě to ničí, a nechce to řešit. Myslím, že bych si zasloužila něco jiného.“

Chrápání není jen „zvukový problém“, může být signálem rizikových zdravotních problémů. Chrápáním trpí až 50 % mužů a mohou jím trpět i ženy. I když u nich to není příliš časté. Chrápání patří mezi poruchy spánku, je způsobeno vibracemi měkkého patra a může být příznakem několika chorob. Třeba vysokého krevního tlaku, chronické rýmy nebo obezity. Avšak nejzávažnější příčinou je spánková apnoe, která může nakonec trpícího pacienta ohrozit i na životě. V případě nadměrného chrápání doprovázeného krátkými zástavami dechu je lepší nechat se vyšetřit ve spánkové laboratoři, kde poté doporučí i řešení problému.

„O manžela se samozřejmě i bojím. Vidím, že to není jen estetický problém. Jenže mu nedokážu vysvětlit, že to může ohrozit jeho zdraví. Namísto toho pouze slyším to, že jsem hysterka a že ho chci buzerovat,“ svěřuje se Jana a dodává, že manžel navíc pod tíhou problémů v manželství popíjí po večerech pivo, což jeho problém s chrápáním ještě více zhoršuje. „Už jsem rozhodnutá. Vyčerpání a nepochopení mě prostě dovedly až do kanceláře právníka. Třeba mu ty rozvodové papíry konečně otevřou oči,“ doufá Jana.

Má i váš partner problémy s chrápáním? A chce je nějak řešit?