Netrapte se v práci a najděte tu, kde si vás budou vážit. Tipy jsou v galerii.

Přijdu si hodně trapně, když se musím obhajovat, ničím jsem se neprovinila. Kdybych věděla, že je manžel chorobný žárlivec, který se neštítí ani sledování vlastní ženy, nikdy bych si ho nevzala.

Odklad

Děti jsem neměla tak brzy v plánu, ale osud zamíchal s kartami a já ve dvaceti letech porodila zdravá dvojčátka. Dokud jsem byla s dětmi doma a sotva si vyšetřila čas, abych si došla ke kadeřnici nebo doplnila zásoby v řeznictví, byl muž spokojený a naše manželství mohlo jít těm ostatním příkladem. Po dvou a půl letech mateřské dovolené už jsem se nemohla dočkat práce. Sehnala jsem si místo v lahůdkářství a těšila se jako malá holka. Dva měsíce před nástupem se Tomáš proměnil v predátora, který si v posteli nebral servítky. Když jsem mu s rozpaky ukazovala pozitivní výsledek těhotenského testu a šla zrušit nástup do práce, roztál. Třetí dítě už mi dávalo pořádně zabrat a odpočítávala jsem každý týden do nástupu do školky a mým nástupem do práce.

Už pár měsíců po mém nástupu si mě vedoucí vzal na kobereček a řekl mi, že je mě na současnou práci škoda. Nabídl mi kariérní postup, ale jen s podmínkou, že si doplním vzdělání. Můj sen se konečně začal plnit. Tenkrát jsem udělala svou největší chybu svého života. Neřekla jsem o studijních ambicích manželovi. Se třemi dětmi na krku jsem si totiž nebyla jistá, jestli tak velké sousto zvládnu. Bylo to náročné období, fyzicky i psychicky. Když se mi rozbil telefon, cítila jsem, že se mi sny vzdalují. Blížily se ale Vánoce a já si přála nový. Nenapadlo mě, že ho Tomáš zneužije ke šmírování.

Zklamání

Dva roky utekly jako voda a já byla na dosah bakalářskému titulu. Do závěrečné práce jsem dopisovala poslední řádky a po nocích se učila na státnice. Zatímco ostatní měli nervy na pochodu, já byla štěstím bez sebe. Nemohla jsem se dočkat momentu, kdy manželovi prozradím, co jsem dokázala. Týden před státnicemi už se ale nedokázal přetvařovat a z neškodného sporu byla hádka, kdy mě obviňoval z opakované nevěry a udržování mileneckého poměru. Jako důkaz vytáhl z rukávu moje pravidelné pobyty v moravské metropoli.

Všechny aplikace na oznámení polohy jsem měla pečlivě zablokované, ale on mi ještě před předáním nainstaloval program, který působil nenápadně a pravidelně mu dodával všechny informace o mém pohybu. Nerozešli jsme se, ale žijeme vedle sebe a vychováváme děti. Máme odporný a toxický vztah, ze kterého si naše děti odnesou jen to nejhorší. Ale já zkrátka nemám sílu odejít a budovat to všechno od začátku.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky změněna.