Jak vycházet s rodinou manžela. Na tipy se podívejte do galerie.

Žila jsem život v přepychu

Tchán s manželem měli stavební firmu. Dařilo se jim velmi dobře, pořád měli hodně nových zakázek a velmi rychle expandovali i na Slovensko a do Polska. Nikdy jsem se o chod firmy nezajímala. Měla jsem svůj kosmetický salonek a stavařina šla úplně mimo mě. Měla jsem vše, co jsem chtěla. Nový dům, zahrada, bazén, každoroční dovolené u moře i v Alpách. Mohla jsem si dovolit luxusní kabelky i hadříky na sebe. Zpočátku mi dost vadilo, že manžela skoro nevidím, ale časem jsem pochopila, že to jinak nepůjde.

Krize ve firmě

Manžel měl své koníčky, měl slabost pro veterány. Byl to jeho koníček, u kterého se odreagoval. Nikdy mi nedošlo, kolik takový koníček stojí. Časem se ve firmě začaly dít divné věci. Zakázek ubývalo, tchán s manželem byli nervóznější, pochopila jsem, že se jim až tak nedaří. Po roce přišel obrat a zase to „nějak“ udělali a z problémů firmu dostali. Ve stavařině to asi tak chodí, říkala jsem si, jednou jsou dole, jednou nahoře. Za další dva roky přišla další krize, manžel prodal dokonce jednoho ze svých veteránů, to jsem začínala vnímat problém. Upřímně jsem myslela jen na sebe, že si nebudu moct dopřát luxus, na který jsem zvyklá.

Hospodářská kriminálka

Za nějakou dobu začala do firmy chodit hospodářská kriminálka. Byla i u nás doma, na výslech jsem musela i já. Věci nabraly rychlý spád a tchán dostal za daňové úniky a ještě nějaké podvody tři roky nepodmíněně. Byla jsem v šoku a odsoudila ho. Vadilo mi, jak teď budu před lidmi vypadat. Ukazovali na mě prstem, přestaly ke mně chodit zákaznice. Po čase nepříjemná situace naštěstí ustala.

Po propuštění z vězení

Život šel dál a jednoho dne mi manžel u večeře oznámil, že otce zítra z vězení propouštějí, a že se nastěhuje k nám. Než jsem stihla cokoliv říct, uzemnil mě tím, že veškerý majetek přepsal na něho. Tchán se tedy nemá kam vrátit. Nevadilo mi to, dům byl dost velký, měl dva samostatné vchody, tchán bude bydlet sám, a když na to přijde, nemusím ho ani potkat.

Pravda vyšla najevo

Od té doby, co byl tchán na svobodě a bydlel u nás, se manžel choval velmi divně. Otci neobvykle podstrojoval, pořád ho zval na obědy, večeře, musela jsem vařit každý den. Skákal kolem něj, bylo to zvláštní, jakoby se chtěl za něco ospravedlnit. My dva jsme hádali pořád častěji. Byla jsem zoufalá. Každý večer si oba na terase dopřáli sklenku whisky a doutník. Když tchán odešel, sedla jsem si k manželovi a po nějaké skleničce jsem na něj udeřila. Bylo to skoro tak, jak jsem tušila. Ten, kdo dělal ve firmě podvody, byl můj manžel, nikoliv tchán. Ale tchán vzal vše na sebe, přepsal na manžela celý svůj několikamilionový majetek a vše zmanipuloval tak, aby se o něj začala kriminálka zajímat.

Moc mě to nepřekvapilo, ale mrazilo mě z toho, vedle koho tolik let žiju pod jednou střechou. Přestala jsem si svého muže vážit. Ale svého luxusu se vzdát nehodlám. Vím, že si musím udělat nějakou skrytou rezervu. Už mu věřit nemohu. Tchána si začnu předcházet.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.