Pokud máte podezření, v galerii zjistíte, jak odhalit psychopata.

V práci moc nevydělává, ale přesto má spoustu peněz na to, aby nám zajistil pohodlné živobytí. Kupuje mi drahé dárky, jezdíme na hory, loni jsme byli na luxusní dovolené u moře, o takové jsem ani nesnila. Nemusím chodit do práce a mám tak víc času na syna.

Když se ale Pavla zeptám, kde ty peníze bere, vyhýbavě odpoví, že podniká s jedním kamarádem, ale o jaký druh podnikání jde, mi nevysvětlí. Je to prý složité a já bych si tím zbytečně lámala hlavu, nejde však o nic nelegálního, ať si nedělám starosti.

Jenže já si je dělám! Mám Pavla ráda. Můj bývalý manžel nebyl moc laskavý člověk a o rodinu se moc nezajímal. Vymlouval se na to, že jako policista nemá čas. Pavel se mému synovi hodně věnuje a kluk ho má rád, dokonce radši než vlastního tátu.

O to větší je můj strach, že Pavel jede v nějakých kšeftech na hraně zákona. Odkud by měl jinak tolik peněz? Mám strach, že se na něco přijde, že Pavla zavřou a já zůstanu se synem sama a nešťastná. Kromě toho mi začal vyhrožovat bývalý manžel, který špatně snáší fakt, že náš syn má Pavla rád a dostává od něj drahé dárky. Posledně prohlásil, že se tomu „mému švihákovi podívá na zoubek“. Což samozřejmě může ze své pozice ochránce zákona udělat. Má různé kontakty, může rozhodit sítě.

Pavel se mým obavám jen směje, prý mám být úplně v klidu. A kdyby můj bývalý moc otravoval, tak si s ním poradí. „Nakládačku mu nedám, neboj. Ale taky na něj něco vím. Asi by ses divila. Mám to na háku.“

Nežiju nakonec s nějakým mafiánem?

Nebo slyším jen trávu růst?

Gábina, Liberec

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Říká se: Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají. Po ročním soužití bývá však už dozpíváno.

Když se nám i po té době jeví vše idylicky, a přesto nás něco zneklidňuje, může jít o podložené obavy, stejně dobře jako o iracionální úzkost. Zvláště, když v sobě máme opatrnické scénáře. Aby všeho nebylo málo, existuje cosi jako sebenaplňující se proroctví. Čím více se něčeho obáváme, tím spíše to nastane! I kdyby vše bylo vyvoláno pouze nasloucháním zvukům rostoucích travin.

Pavel je podle všeho slušný partner. Gabriele dává najevo, že je s ní rád, našel si blízký vztah i s jejím synkem. Což je samo o sobě už dost silným důvodem pro nelibost jejího exmanžela. Ať si toho šviháka proklepne. Zjistí-li něco znepokojivého, jistě si to nenechá pro sebe.

Obavy paní Gabriely, zda nežije s nějakým mafiánem, se opírají hlavně o to, že si Pavel užívá nad rámec prokazatelných příjmů. Dokud spolu budou žít pouze „na hromádce“, pak ona není spolupodílnicí na jeho případných nekalých „kšeftech“.

Navíc možná nejsou až tak nekalé. Třeba má své důvody, proč o nich nechce mluvit. Latiníci by možná volali „carpe diem“ – užívej si dne.

Někdy je skutečně lepší nekazit si žití příliš bujnými fantaziemi a úzkostmi. Zvláště, když není jisté, zda nejsou jen v naší hlavě.