V galerii najdete tipy na to, co by měla mít ideální žena.

Jak jste už možná uhodli, můj manžel je transsexuál. Sám o sobě tvrdí, že je ženou uvězněnou v mužském těle. Že si to příroda popletla, a tím mu velmi zkomplikovala život.

Svůj problém léta tajil. Kvůli rodičům, škole, zaměstnání. Chtěl vést normální život, a když jsme se brali, vůbec nic jsem netušila. Jen se mi zdálo, že sex pro něj není moc důležitý. Ostatně i mně to tak vyhovovalo. Oba jsme chtěli děti, a to se nám podařilo. Dcerám je dnes 20 a 18 let.

Obě už se osamostatnily, a to byl zřejmě pro manžela impulz odtajnit své skutečné já. Tu ženu, kterou v sobě léta skrýval.

Jelikož má velmi dobře placené zaměstnání, může si dovolit utrácet za ženské oblečení, jak to ostatně vždycky chtěl. Má spoustu krásných šatů, do kterých se po práci doma převléká. Kupuje si luxusní kosmetiku a má také několik paruk. Schází se s podobně orientovanými muži. Pořádají večírky a někdy jezdí na výlety.

Vždycky se klepu strachy, aby někdy nenarazil na někoho ze sousedství nebo, nedej bože, na někoho ze zaměstnání. Mám manžela ráda, ale už jen jako kamarádku. Je mi ho líto, vždyť je mu už 55 let a tedy pozdě na to, aby se nechal přeoperovat na ženu, což by si ze všeho nejvíc přál. Dcery to zatím nevědí a já nevím, jakou formou jim to sdělit.

Blažena, Šumperk

NÁZOR PSYCHOLOGA

PhDr. Petr Šmolka

Vážená paní Blaženo, před 10 lety vyšla knížka Hanky Fifkové Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity. Nikdo jiný tu nemá tak bohaté zkušenosti z práce s transsexuály a jejich rodinami jako ona. Češi jsou považováni za národ tolerantní a liberální, postoj k transsexualitě nebo transvestitismu je však stále dost rigidní. Transsexuál si postupně uvědomuje, že žije v – pro něj nepatřičném – těle. Transvestita je se svou pohlavní orientací identifikovaný, jeho tendenci volit oblečení opačného pohlaví lze vnímat jako formu fetišismu.

Paní Blažena je zřejmě s to manželovu pohlavní identitu akceptovat a mít v něm dobrého kamaráda. Domluví-li se s manželem na formě sdělení této informace dcerám, její obavy se zřejmě nenaplní. Někde doma by se už předem mohla „nenápadně“ povalovat zmíněná knížka.