Diskutujte: Milujete se raději při zhasnutém světle? Přemýšlíte nad tím, jak vaše tělo vypadá při sexu? Vyčetl vám chlap v posteli někdy něco ohledně vaší postavy nebo váhy?

Kamila rozhodně není žádná tlusťoška. Dobrá, nemá zrovna postavu modelky, ale je to typ, který se mužům líbí, a nikoho by ani ve snu nenapadlo označit ji za obézní. Přesto se celý život trápí dietami a komplexy ohledně postavy deptají i její sexuální život.

„Proč jsem si tu skříň jenom kupovala!“ prohlašuje zoufale. Abyste rozuměli – se svým přítelem Jardou si totiž do ložnice pořídila velikou šatní skříň se zrcadlovými dveřmi. „Jednou ráno mě Jarda přemluvil, abych já byla při sexu nahoře. Nemám tuhle polohu moc ráda, protože je při ní na mě až příliš vidět, ale vyhověla jsem mu. No – a přitom jsem se náhodou zahlédla v tom zatraceném zrcadle. Zjistila jsem, že při sexu vypadám ještě mnohem hůř, než jsem si myslela! Ta visící prsa! Ta celulitida na stehnech! A hlavně, to obrovské břicho!“

Od toho dne Kamila striktně odmítá milovat se jinak než uprostřed hluboké noci a to ještě jen v misionářské poloze. Případně si na sobě nechává alespoň tričko – prý aby Jardu ušetřila pohledu na svá „povislá pohupující se prsa“ a břicho.

Když namítnete, že to pohupování se možná Jardovi dost líbilo (muži při sexu preferují vizuální vjemy a jsou velmi rádi, že partnerku vidí) a že sám Jarda se svou vlastní pneumatikou kolem pasu nemá sebemenší problém, Kamila jen kroutí hlavou. „Nechci, aby měl pocit, že se miluje s třesoucí se hroudou tuku!“ O tom, že by si za dané situace sama užívala sexu, nemůže být ani řeči. Celou dobu totiž myslí jen na to, jak přitom asi vypadá.

Kamila ovšem není jediná, kdo raději ochudí svůj sexuální život a své smyslové zážitky zredukuje na minimum jen proto, že má pocit, že její tělo nevyhovuje „předepsaným“ normám. Dennodenně jsme vystaveni soustavné mediální masáži v podobě fotografií modelek v časopisech a seriálů typu Sex ve městě, ve kterých jsou všichni hubení, nikomu se nikde nic nepohupuje, nikdo nemá celulitidu ani rozmazaný make-up a vlasy zůstávají i během milování upravené jako od kadeřníka. Máme pocit, že víme, jak má vypadat „správný“ sex – a ten náš ve srovnání s kašírovanou televizní realitou samozřejmě neobstojí.

„V časopisech pořád píšou - ,Mějte se ráda taková, jaká jste',“ konstatuje Kamila a dodává: „Jenže to jsou jenom líbivé řeči. Už o pár stránek dál vždycky najdeš návod na nejnovější dietu.“

Kafe.cz zjistilo:

  • Výzkum provedený mezi ženami s lehkou až střední nadváhou ukázal, že 73 procent z nich se stydí vystavovat své tělo pohledům i dotekům. 59 procent těchto žen při sexu zakrývá některou část svého těla.
  • Muži mají se svým tělem při sexu mnohem menší problém: jen 9 procent mužů s nadváhou přiznalo, že dává přednost sexu potmě, a 22 procent se snaží během milování skrývat nějakou část svého těla.
  • Muži i ženy shodně považují za nejméně atraktivní část svého těla břicho: shodlo se na tom 37 procent žen a 40 procent mužů.