Průzkumu, který zveřejnil časopis Sexologies, se zúčastnilo 510 žen mezi 18 a 45 lety. Lékaři jim dali vyplnit dotazník, ve kterém ženy odpovídaly na otázky týkající se spokojenosti se sexuálním životem a schopnosti dosáhnout orgasmu. Výsledky odborníky překvapily.

Riziko pro sexuální život

Dvě pětiny dotázaných totiž uvedly, že už zažily situaci, kdy měly orgasmus tak brzo, že jejich partner neměl absolutně šanci taky si něco užít. Čtrnácti procentům žen se to dokonce stává pravidelně. Další tři procenta žen uvedla, že jim předčasný orgasmus zásadně nabourává jejich sexuální život.

Vztah v ohrožení

Podle Serafima Carvalha, který výzkum vedl, je předčasný orgasmus u žen stejně vážný problém jako u mužů a může vyústit ve vážné partnerské neshody. Dokazuje to i odpověď jedné z dotázaných: „Skončím tak rychle, že se můj přítel nestihne ani rozehřát. Opravdu mě to mrzí, protože jakmile mám jednou orgasmus, nemám už chuť pokračovat dál. Můj přítel tak zůstane neuspokojený a já mám výčitky svědomí.“

O čem se nemluví

Tým portugalských lékařů chce s výzkumem ženských sexuálních poruch pokračovat dál. Podle Carvalha se totiž předčasnému vyvrcholení u žen dosud nikdo příliš nevěnoval. Většina výzkumů se zabývala hlavně opačným problémem, tedy neschopností orgasmu dosáhnout.