Diskutujte: Jak vycházíte se sourozenci svého partnera?

Mohlo by vás také zajímat: 5 chlapů, od kterých dejte radši ruce pryč nebo Proč ženy milují grázly

Sourozenecké vztahy jsou vždycky o vydobytí pozice v „tlupě“, získání co největší porce rodičovské lásky pro sebe a určování vlastní identity. Téměř to svádí pomyslet si, jestli na tom tedy ze všeho nejlíp nejsou jedináčci. Jenže ti mají zase svoje starosti. Na tomto místě je dobré podotknout, že z psychologického hlediska jsou za jedináčky považováni také sourozenci, kteří přišli na svět s odstupem šesti a více let.
Následující závěry před časem zveřejnil renomovaný psycholog Walter Toman.

Nejstarší bratr bratrů:

Co je zač: Rád přijímá odpovědnost, zejména za muže. Snaží se o ně starat a občas jim i poroučet. Více než jiní se trápí budoucností, více než jiní se zabývá minulostí. Jako nadřízený by ze svého oddělení nejraději udělal elitní jednotku. Vyžaduje, aby mu podřízení důvěřovali. Zajímá ho bohatství a majetek. Určuje si realistické cíle a umí jich dosáhnout tvrdou prací. K ženám je citlivý a ostýchavý, špatně a pomalu zapomíná na jejich odmítnutí.
S kým si rozumí: S nejmladší sestrou bratrů. Starší sestra bratrů by se k němu mohla chovat příliš mateřsky, nejmladší sestra sester by ho zase mohla zahrnout příliš mnoha emocemi.
Jaký je otec: Odpovědný, někdy příliš přísný. Nejlépe rozumí svému nejstaršímu synovi.

Nejmladší bratr bratrů

Co je zač: Rád se opírá o druhé lidi a zvláště o muže. Chce být obklopen přáteli, aby ho uznávali a respektovali. Nebrání se odpovědnosti, ale ve vedení se necítí moc dobře, protože na ně nikdy nebyl zvyklý. Někdy schválně ukazuje hroší kůži a chová se drsně, jen aby zakryl, že je ve skutečnosti dobrosrdečný a křehký. Ve vztahu k ženám si rád hraje na zajímavého přelétavého dobrodruha, ve skutečnosti touží po klidu domácího krbu.
S kým si rozumí: S nejstarší sestrou bratrů, protože je mateřská a to mu vyhovuje.
Jaký je otec: Obvykle konvenční. Vyžaduje, aby se manželka starala o děti i o něho.

Nejstarší bratr sester

Co je zač: Možná by se mohlo zdát, že mu ženské po všech těch letech společného života trošku polezou na nervy, ale není to tak. Tento muž ženám rozumí a velmi je obdivuje, ať jsou to kolegyně nebo milenky. Podle jeho názoru neexistuje žádná větší přízeň osudu než přízeň krásných žen. O ženu, kterou si vybral jako partnerku, je ochoten dlouhodobě rafinovaně a romanticky bojovat, vůbec mu nedělá problémy projevit emoce.
S kým si rozumí: S nejmladší sestrou bratrů. Více než jiní muži jí vyhovuje jako milenec a manžel. Tato žena dokáže jejich vzájemný život uspořádat.
Jaký je otec: Velmi dobrý, o děti se zajímá. Ale nejdůležitější osobou jeho života je za všech okolností manželka.

Nejmladší bratr sester

Co je zač: V rodině měl malou konkurenci, pro své rodiče byl podvědomě nejdůležitější z celé sestavy sourozenců. Ženy ho milují a přejí si o něj pečovat od vyváření až po výběr obleku. Tento muž nemá rád příkazy. Chtěl by se zabývat pouze svým nadáním a vizemi, detaily a triviálnosti klidně přenechá k řešení jiným. Jestliže jsou pracovní činnosti podle jeho vkusu, může se stát konstruktivním a nepostradatelným členem týmu. K ženám umí být docela pozorný, ale jen když se jemu samotnému chce.
S kým si rozumí: Nejlepší partnerkou mu je nejstarší sestra bratrů, protože pro něj má za všech okolností pochopení.
Jaký je otec: Nijak nespěchá, aby se stal otcem. Péči o výchovu dětí ponechává na své ženě. K dětem se chová jako kamarád a rádce, nesmějí se však radit příliš často.

Muž jedináček

Co je zač: Je víc zvyklý na jednání s lidmi značně staršími, než je sám. Ani jako dospělému mu nedělá potíže žít pod pohledem starších lidí. Proto tolik mužů jedináčků zůstává doma ještě dlouho po třicítce. Protože se mu vždycky dostávalo pozornosti a stimulace od rodičů, dokáže se vyšvihnout k velkým metám na poli práce nebo osobního zájmu. Pokud se žen týče, rád by mateřskou a zároveň oslnivě krásnou partnerku. Vyžaduje, aby mu žena podřídila svůj život a kariérní zájmy.
S kým si rozumí: Tíhne k nejstarším sestrám bratrů a je-li o ně nouze, také k nejstarším sestrám sester. Má také tendenci vybírat si partnerky podobné své matce.
Jaký je otec: Snáze než jiní by klidně zůstal bezdětný. A když už je dítě na cestě, domnívá se, že by to měl být chlapec. Po překonání počáteční žárlivosti začne svého syna nebo dceru hýčkat a nadměrně ochraňovat.