Laicky a jednoduše řešeno – pokud váš partnerský sex troskotá na tom, že mu »pořádně nestojí«, je to problém. A dost velký, protože se týká celého páru a jeho vztahu. Muži se poruchou erekce většinou trápí, nechtějí si to přiznat a návštěvě lékaře se vyhýbají jako »čert kříži«. Jsou ale i tací, kteří to prostě neřeší. „Nestojí mi, no a co. Našel jsem si jiné záliby a sex mi nechybí,“ říká pětačtyřicetiletý Jarda. „Nevidím v tom problém a myslím, že i partnerka už si zvykla,“ dodává.

Muži sex neřeší, partnerky trpí

Pokud jsou muži laxní a jakýkoliv problém s erekcí řešit nechtějí, většinou se o to více trápí jejich partnerky. „S partnerem nespíme už skoro vůbec. Začal mít problémy se ztopořením. A když se zadaří, tak zase erekce odezní ještě před vyvrcholením. Hrozně mě to trápí, mívali jsme perfektní sex, ale je to pryč. Chci mu pomoct, ale nevím jak,“ říká dvaačtyřicetiletá Jitka.

Problémy s erekcí chtějí odborníka

Dříve se nedostatečnému, anebo žádnému, ztopoření penisu říkalo impotence, dnes se nazývá mnohem vzletněji – erektilní dysfunkce. Může za ni řada faktorů (hormony, psychika, nervové reflexy), a tak může mít celou řadu příčin. Pokud jde o selhání občasné a partnerovi se jen někdy nedaří, je to normální – stačí jen trocha stresu či špatný spánek. Když ale problém přetrvává po dobu půl roku, je na čase vyhledat odborníka. A toho se muži nejvíc bojí.

Co mohou znamenat poruchy erekce

  • Běžné problémy: nedostatečný spánek, stres, nedostatek pohybu, vyčerpání a přepracování, špatný a nezdravý jídelníček apod.
  • Zdravotní potíže: vysoký krevní tlak, cukrovka, nemoci srdce a cév, problémy s prostatou, vysoká hladina cholesterolu apod.

Podpořte ho a řešte to

„Partner mi řekl, že potíže s erekcí řešit nebude, že on sex k životu nepotřebuje. Jenže já ano! Strašně mě trápí, že spolu nespíme, nemůžu žít bez sexu. On ale zjevně ano. Jinak nám vše klape. Bohužel pokud tento problém nevyřešíme, asi to náš vztah neustojí,“ svěřuje se devětatřicetiletá Dáša. Pokud i vás trápí podobný problém, zkuste si s partnerem otevřeně promluvit. Musí totiž pochopit, že vy bez sexu žít nemůžete. A že pokud chce zachránit vztah, je třeba jednat. Vy mu však musíte být oporou, chopit se iniciativy a třeba mu i domluvit návštěvu odborníka, na kterou můžete jít s ním. Ve většině případů se totiž problém dá vyřešit a váš sex může být zase jako předtím.

Mohlo by vás také zajímat: ON a SEX: 9 důvodů, proč mu nestojí nebo 10 důvodů, proč s námi partner nespí

Jak pomoci partnerovi, když má problém s erekcí
  • V první řadě návštěvu odborníka, nejlépe sexuologa.
  • Dodržovat zdravý životní styl, vynechat sladká a tučná jídla, jíst ovoce a zeleninu.
  • Hýbat se a cvičit, chodit po schodech, nejezdit celé dny autem.
  • Přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Názor čtenářky

Naše čtenářka Daniela (28) má ale radikálnější řešení: „Ve vztahu jsem měla stejný problém. Partnerovi se »nezvedl«, navíc neměl snahu řešit to přes lékaře. A ani se mi nevěnoval třeba prsty či ústy. Naše partnerství to nenabouralo: Je mi s ním dobře, zabezpečil mě a na sex už mám náhradu – milence. Takže – milé dámy – když budete chytré a on vám nepřijde na nevěru, klidně nad tím jeho »svěšencem« mávněte rukou!“