Je to (jako) nevěra

Studie odborníků z University v Michigany odhalila, že líbání na rty považuje za projev "nevěry" drtivá většina žen. Spojují totiž tento akt s duševním provázáním. Vadí jim víc, než například kdyby partner posílal erotické SMS či e-maily jiné ženě. Ačkoliv z toho pochopitelně také nadšené nejsou. Líbání na rty skončilo třetí na žebříčku hned po sexu a orálním sexu, získalo 88,7 ze stovky možných negativních bodů.

Chemická válka

Ženy se rády líbají dlouho - čím delší polibek, tím více se v mužském mozku aktivuje hormon oxytocin, zodpovědný za zamilování a pocity připoutání.

Muži se rádi líbají "vlhce" - zkoušejí to poměrně záhy hned na prvních schůzkách. Polibkem předávají své potenciální partnerce testosteron. Je pak povolnější k souloži.

Oba líbáním testují, zda je vybraný partner vhodný k založení rodiny (dělají to automaticky i přesto, že třeba rodičovství vůbec neplánují).

Pro zdraví a krásu

Při polibku si vyměníme díky slinám téměř tři stovky bakterií. Je však zajímavé, že nám jich ublíží jen opravdu drtivá menšina. Líbání má podle vědců prapůvod v sání mateřského mléka.

Tady je seznam dalších dobrých důvodů, proč se líbat:

- Při polibku se zapojuje přes třicet mimických svalů. Předcházíte vzniku vrásek a hormony po vášnivém polibku ještě vyhladí a rozjasní pleť.

- Byla prokázána přímá souvislost mezi líbáním a menším rizikem vzniku zubního kazu.

- Líbání tlumí bolest. Vyplavují se při něm do krve látky podobné mírným opiátům.

- Vědci v japonském Satou přišli na to, že půlnodinový francouzský polibek sníží produkci histaminu, hlavního spouštěče senné rýmy. Pokud tak dlouho vydržíte...

Proč zavíráme oči?

Podle vědců se snažíme zmírnit přetížení smyslů, které jsou při polibku s milovanou osobou napnuté k prasknutí.

46 % žen si dokonce myslí, že polibek jim může dát více než sex. Mužů se stejným názorem je jen 32 %.

Na kterou stranu nakláníte hlavu?

Více než dvě třetiny párů nakloní hlavu napravo. Podle profesora Juliana Greena to dělají citově angažovaní lidé.

Líbáním v průměru strávíme 14 dní života, Evropanky políbí cca 29 mužů, než se vdají.

V manželství polibky ubývají

Pětina manželských párů v Evropě si během týdne nedá ani jednu pusu na rty. To je závěr alarmující studie britských vědců. Podle nich to plyne z faktu, že líbání je určeno k vzájemnému poznávání - vždyť jde doslova o výměnu chemických informací.

Psychologové však varují: bez intimností vztah dlouho nevydrží. Takže první máj se přímo nabízí k nápravě.

10 % párů se podle německé agentury DPA nelíbá ani při sexu!

Proti tloušťce

Jeden větrník se šlehačkou spálíte vášnivým líbání v době trvání: hodina a tři čtvrtě.

Chcete vědět, co je zač?

"Často a dlouze ho líbejte," vzkazuje profesorka Helen Fischerová z Rutgersovy University. S partnerem, se kterým nemáte "odlíbáno", si neplánujte žádnou společnou budoucnost.

V jednom výzkumu celých 55 % mužů a dokonce 66 % žen uvedlo, že je od pokračování ve vztahu alespoň jednou v životě odradil hned první polibek.

Ahoj, rád(a) tě vidím

53 % přátel v Čechách se vítá jedním nebo více polibky na tvář, 7 % polibkem přímo na ústa.

Nadpoloviční většina populace to považuje za normální projev náklonnosti mezi kamarády. V Evropě se nejvíce na přivítanou líbají Italové, Španělé a Francouzi.

Někteří mají strach

Chorobný strach z líbání se jmenuje filemafobie. Není příliš rozšířený, ale existuje. Trpí jím nejen lidé, kteří se obávají různých nemocí, ale také plaší jedinci. Jejich strach se týká ztrapnění, domnívají se, že líbat neumějí (většinou na základě předchozích špatných zkušeností).

Udělejte si náš test a zjistěte, jak dobře umíte líbat.