Odborníci bijí na poplach. Pokud muži nebudou dodržovat některé zásady, mohou mít během následujících roků s plodností velké problémy. Chcete, aby váš partner měl spermie kvalitní? Čtěte dál!

Mohlo by vás také zajímat: ON a SEX: 9 důvodů, proč mu nestojí nebo Chuť spermatu: Takto ji můžete ovlivnit

Kvalitní spermie: Co je ohrožuje?

Příliš tepla

Přiléhavé oblečení snižuje možnost regulace teploty, varlata se přehřívají, což nepříznivě ovlivňuje tvorbu spermií. Ze stejného důvodu není dobré přehánět saunování nebo horké koupele.

Cigarety, drogy, alkohol

Nikotin a alkohol mají negativní vliv na množství spermií, s každou cigaretou a pivem jejich počet klesá. Díky drogám se zase mění jejich tvar a aktivita, takže nemohou proniknout do vajíčka.

Nebezpečné sporty

Sportovní úrazy se výraznou měrou podílí na mužské neplodnosti. Zdravá není ani častá jízda na kole. Pohlavní orgány jsou vystavovány otřesům, které mohou způsobit mikrokrvácení.

Věčné vysedávání

Dlouhé sezení (v práci, v autě nebo v hospodě) zhoršuje tvorbu spermií. Chce to zkrátka pohyb, pak se budou hýbat i spermie!

Anabolika v organismu

Chemií vykrmovaní svalovci to nebudou mít s početím snadné. Organismus totiž chybně považuje přítomnost anabolik za zvýšení hladiny testosteronu a přirozenou tvorbu mužského hormonu tak brzdí.

Kvalitní spermie: Co jim prospívá

Víkendový odpočinek

Za lenost spermií a jejich úbytek může i nezdravé životní prostředí a hektický styl života. Vyhnou-li se muži smogu, prachu, pesticidům a všudypřítomnému stresu, mají vyhráno. Pokud je to možné, opusťte tedy s partnerem město a vyjeďte za klidným víkendem.

Vitaminy

Přinuťte partnera, aby se nevyhýbal ovoci a zelenině. Třeba vitamin C zvyšuje naději na potomka, stejně jako zinek, který pomáhá tvořit spermie a mužské hormony. Důležité jsou také vitaminy D, E nebo selen!

Sledování porna

Nesmějte se! Sledování pornofilmů prý zvyšuje kvalitu a množství spermií. Je to dané genetikou. Muž při pohledu na souložení jiného muže má pocit ohrožení, že ženu oplodní jiný muž.

Stop zánětům

Důsledné léčení a doléčení všech infekcí močového a pohlavního ústrojí je správnou cestou, jak se stát taťkou.

Pravidelný sex

Ano, i spermie je nutné udržovat v kondici. Vědci dávno vyvrátili tvrzení, že největší naděje na početí je po dlouhém půstu. Chce to zkrátka kvalitní trénink!

Zajímavosti o mužské plodnosti

Panuje mýtus, že pokud muž nemá problém s erekcí a orgasmem, je plodný. Chyba! To, že je muž „vždy připraven“, nemá se schopností počít potomka nic společného.

Má-li pár problémy s početím, upřednostňují lékaři v první řadě vyšetření partnera. Je to snazší a levnější než stejná procedura u žen. Zdrojem informací je spermiogram – mikroskopické vyšetření vzorku spermatu. Hodnocen je jejich počet, pohyblivost a tvar. Vzorek spermatu muži odevzdávají po dvou až pětidenní sexuální abstinenci.