S nedokončenou vysokou školou nastupoval do práce na pozici řadového zaměstnance. Točil se ve třech směnách, rukou mu prošly tisíce plastových dílů a mezi kolegy, kteří nepatřili mezi nejbystřejší a byli upřímně rádi za slušný plat, hodně vyčníval. Jeho schopnost předvídat, jednat s lidmi a plánovat neunikla oku vedení. Na koberečku ho nečekalo kárání, ale tajná nabídka na vyhřáté místečko a konec lopocení mezi mudly, jak je sám nazýval.

Cesta nahoru

První měsíce ho svíral stres a cítil se nejistý. Každým dnem ale nabíral na síle a spřádal plány, jak upevnit svoji pozici. Po čase se mu začalo skutečně dařit. Jeho noví kolegové ho přijali mezi sebe, plat se zvyšoval úměrně arogantním poznámkám, dostal služební auto a přibývalo cest do zahraničí. Ani já jsem nepřišla zkrátka - květiny, šperky, prodloužené víkendy. Všechno má své hranice a i on narazil. Se střední školou nemohl stoupat výš, postupný vzestup, na který si navykl, byl pryč. A jeho podřízení byli první na ráně. Nesmyslné vyhlášky a normy střídaly absurdní nařízení, přesčasy, omezení benefitů i náboru, kleslo finanční ohodnocení a přátelský duch se z pracoviště nadobro vypařil. Jeho přístup mi vadil, ale měla jsem z části pochopení a navrhla mu, aby se vrátil na univerzitu a otevřel si v kariéře nové dveře. V ten moment začalo peklo.

Z princezny póvlem

I když jsme byli vzděláním na stejné úrovni, ponižoval mě a upozorňoval, že stojím na místě a neumím se drát dopředu. Vysmíval se mému místu a chabému platu. Poukazoval na to, co si nemohu pořídit. Několikrát si koupil hedvábnou košili a polobotky a vmetl mi do obličeje, že to je polovina mé výplaty. Možná nejsem perfektní, ale mám soudnost a schopnost zdravého úsudku. Takové jednání jsem netrpěla dlouho, život v bludu není můj styl.

Spravedlnost

Takoví muži se dřív nebo později stanou obětí svého vlastního běsnění. Místo osudových žen si pořizují milenky. Obklopují se lidmi bez názoru, kterými mohou manipulovat a vycvičí si z nich smečku poslušných psů. Okolí posuzují podle zůstatku na spořicím účtu a drahých bot. Hrají na efekt - luxusní dovolené a vyhlášené restaurace. Raketový start a pozice neúměrná vzdělání nebo alespoň zkušenostem je často prvním indikátorem brzkého pádu. Ale na to si musí každý přijít sám.