Příběh ze života

Veronika si v poradně stěžuje na svého partnera. Mají malé dítě, ona má pocit, že by se již měli oba chovat odpovědně – on ale užívá hašiš a kouří téměř každý den. Řešíte něco podobného? Pak čtěte dál.

Droga vztahy komplikuje

Každá situace je jiná, a tak řešení vždy záleží na konkrétních okolnostech. Důležité je vědět, jak dlouho partner drogy užívá a o jaké drogy se jedná, zda jde o měkké (jako například marihuana), či tvrdé a jestli měl muž s drogami problémy už v minulosti. Pravidlem ovšem bývá, že droga v jakémkoli množství vztahy komplikuje.

Bez drog by to fungovalo

Zpočátku může jít o problémy, které samy o sobě nejsou spojeny se vztahem, ale vznikají kvůli užívání drogy. Časem se mění na potíže zasahující celý vztah. Vy partnerovi domlouváte, stanovujete ultimáta a vyhrožujete, a tak může i v dříve bezproblémovém vztahu dojít k rozporům, který jej ničí. Ustát podobné konflikty je u partnera, který žádné drogy nebere, velmi obtížné. Nezřídka tak dochází i k rozpadům vztahů, které by bez drog fungovaly.

Promluvte s ním

V každém případě bychom se nikdy, pokud nám partnerovo chování vadí, neměli vyhýbat konfrontaci. Pokud je v rodině i malé dítě, negativní vlivy snad není třeba zdůrazňovat. V první fázi bychom náš protějšek ještě neměli zatracovat, ale dát mu šanci se se situací vyrovnat. Přitom bychom měli být ochotní mu poskytnout zázemí a pomoc, jakou bude potřebovat.

Ptejte se po příčinách

Při řešení problémů s drogami se ptejte především po příčinách. Kdy partner začal s drogou koketovat a proč? V jakém prostředí a za jakých okolností je k užívání náchylnější? Pokuste se ho co nejvíce zapojit do činností, které nejsou s užíváním drog slučitelné. Motivujte ho – jestliže drogu neužije, odměňte ho tím, co má rád. Svou náklonností, péčí, dobrým jídlem či sexem.

Buďte opatrná

Je-li partner evidentně pod vlivem drogy, nevšímejte si ho. Nevěnujte mu žádnou pozornost, maximálně mu znovu zopakujte, že vám takové chování vadí. Pokud má kvůli droze zdravotní problémy, nezvládá své běžné činnosti, nebo chodí domů pozdě, nesnažte se mu pomoct tyto potíže řešit a průšvihy zahladit.

Poraďte se s odborníkem

Základem je zjistit, jaké jsou možnosti léčby a pomoci. Obrátit se můžete na odborníky. Po celé republice působí řada protidrogových center, která nabízejí pomoc psychologa či terapeutické komunity, jenž pomáhají v případě pokročilé závislosti na droze. Pokud partner není ochoten vyhledat odbornou pomoc s vámi, poraďte se alespoň individuálně, jak v daném případě postupovat. Podpora psychologa může být velmi užitečná i pro vás.

Raději jednejte

Některé ženy se se závislostí svých partnerů na drogách či alkoholu potýkají již několik let, a přesto stále nejsou schopné ze vztahu odejít, ačkoliv jim užívání návykových látek vadí. Zvažte proto pokaždé, zda vám takový problematický vztah stojí zato, jaké problémy vám a vaší rodině partner působí. Ani důrazné hrozby nebudou časem účinkovat, pokud nic neuděláte. Z pohledu psychologů by mohlo být podpůrným řešením i krátkodobé přerušení vztahu, kdy se například na pár týdnů odstěhujete mimo společný domov a dáte partnerovi možnost změnit své chování.

Informace na internetu:

  • www.drogy-info.cz – v sekci Mapa pomoci najdete kontakty na protidrogová centra po celé ČR
  • www.odrogach.cz
  • www.drogy.net
  • www.drogovaporadna.cz