Diskutujte: Pozorujete na sobě nebo na svém partnerovi, že je tato studie pravdivá? V čem dalším jste ještě velmi odlišní?

Muži a ženy zřejmě svět vidí a vnímají docela jinak – tedy alespoň podle této psychologické studie z Vanderbilt University. Ta ukazuje, že ženy jsou lepší v poznávání živých bytostí (zvířat) a muži zase lépe rozpoznávají automobily a další vozidla. Studie vyšla online ve Vision Research na začátku letošního srpna.

Na www.national-geographic.cz najdete další velmi poutavé články, které vám pomůžou pochopit leccos z toho, co prožíváte se svým partnerem. Tak například je dobré si přečíst Proč si muži nemohou pomoct a neustále vám zírají na prsa. Nebo které ženy muže nejvíc přitahují na krátkodobý flirt. Nejatraktivnější jsou ženy z ospalým, přiopilým a tupým výrazem.

Takže jak je to s tím viděním...

"Každý se narodí s určitou schopností rozpoznávat předměty kolem sebe a zároveň schopností zlepšovat se v tom a pak v tom být dobrý,“ říká Isabel Gauthierová, profesorka psychologie na Vanderbilt University. „Téměř každý se stane „expertem“ na rozpoznávání tváří, protože je to v rámci sociálních vztahů důležité. Většina lidí dokáže postupně rozeznávat i další objekty – v závislosti na typu zaměstnání, koníčcích a zájmech. Naše kultura ovlivňuje to, o jaké věci se zajímáme. A to vysvětluje rozdíly mezi muži a ženami.“

Jak se testovalo

Výsledky nejsou samozřejmě definitivní, ale přesto jsou podle Gauthierové velmi zajímavé a leccos odhalují. Studie pracovala se sérií vizuálních rozpoznávacích testů, které absolvovalo 277 lidí. Později byli účastníci dotázáni, aby se pozorně dívali na několik obrázků. Vědci jim ukazovali vždy tři obrázky najednou – jeden z nich byl vybrán z předchozí série snímků, které už měli možnost prozkoumat předtím. Dva zbývající obrázky byly zcela nové.
Pak je vědci poprosili, aby označili ten snímek, který před chvílí viděli. Testování vycházelo z modelu Cambridge Face Memory Task - ten měří schopnost jedince rozpoznávat obličeje.

A co se ukázalo?

Muži lépe poznávali auta a tváře, a ženy oproti tomu rozpoznávaly lépe živé bytosti (a lidské tváře rozpoznávaly o něco hůře). “Poznávání lidských tváří je velmi zajímavý předmět studia – ukázalo se totiž, že tyto schopnosti mají genetický základ,“ vysvětluje Isabel Gauthierová. „Mnoho studií dochází k závěrům, že schopnost rozpoznávat tváře nejsou dané schopností rozpoznávat předměty. Je to založeno na porovnávání tváří s jedním vzorem – ženské, nebo mužské tváře."


Zhruba před měsícem vyšla také studie zabývající se podobným tématem – mužským a ženským viděním. Vědci ze City University of New York přišli na to, že mužské oči jsou citlivější k pohybujícím se objektům a k drobným detailům, ženy jsou naopak vnímavější ke změnám barev. To je přesně ten důvod, proč se většina mužů zatváří zmateně, když je pošlete pro „fuchsiovou“ košili.

Ostatně... Malý test si můžete provést sama. Stačí poprosit partnera, jestli by vyjmenoval všechny barvy na tomto obrázku: