Chrápání není zdaleka jediným důvodem, proč stále více párů uvažuje o oddělených ložnicích. Mít možnost jít se každý vyspat zvlášť do své vlastní postele ještě neznamená, že máte špatné vztahy, že vám to neklape, ani to, že váš sex už nestojí za nic. Důvodem pro spaní v oddělených ložnicích může být i fakt, že jeden z partnerů je vášnivým čtenářem, který svítí dlouho noci, či že rád ještě před usnutím píše textové zprávy, dívá se na televizi nebo telefonuje.

Problém: Technika v ložnici

Například podle nové britské studie mění manželský život a společné spaní do značné míry moderní elektronická zařízení. Kvůli nim by měl každý desátý pár spát odděleně dokonce každou noc, celá čtvrtina párů pak upřednostňuje oddělené spaní alespoň na několik nocí v týdnu. Na vině je především expanze moderní technologie, která vtrhla i do manželských ložnic. Nejeden pečlivý manažer si vezme notebook s sebou do peřin, nejeden náruživý filmofil neodolá shlédnutí novinky na DVD v pohodlí svého pelíšku...

Internet v posteli

Textové zprávy posílá podle britského výzkumu z postele před spaním celá třetina Britů a asi pětina lidí hraje počítačové hry nebo brouzdá po internetu. Vedle toho ale studie, které se účastnilo 1 400 Britů také ukázala, že většina z nich chodí spát mezi desátou a jedenáctou hodinou a před usnutím se cítí velmi unavena. Jak to jde dohromady? Jeden z partnerů by nejraději spal a druhý neví, kdy vypnout počítač. Řešením jsou právě oddělené ložnice.

Konečně se pořádně vyspat

Ačkoliv britská studie slouží spíše pro ilustraci, je dobré se zamyslet nad tím, jak to funguje ve vaší ložnici. Ani vám se jistě nevyhýbají občasné neshody na téma, kdy jít spát či kdo koho budí. Oddělené ložnice mohou některé z problémů pomoci vyřešit. Kvalitní spánek oceníte jak při náročnějším zaměstnání, tak s přibývajícím věkem.

V klidu se vyspat, konečně!

Nemáte-li miniaturní byt, lékem na neshody pak skutečně může být možnost spát odděleně, pokud to oběma partnerům vyhovuje. Jestliže jste si již něco podobného doma zavedli, vůbec nemusíte trpět výčitkami svědomí, že nějakým způsobem narušujete přirozený manželský život. Zpovídat se nemusíte ani svým rodičům, a pokud se vás budou v hrůze vyptávat při pohledu na oddělené postele, zda se nechystáte rozvést, ujistěte je, že je vše v pořádku, jen chcete mít možnost se v klidu vyspat.

Manžel jako návštěva v ložnici

Mnoho dvojic, které se nakonec rozhodly vytvořit si oddělené spaní, dokonce přiznává, že se tím jejich sexuální život zpestřil. Partneři se tak po několikaletém soužití stali sami sobě opět vzácností a vyvinul se tak krásný sex, který by jim ve společně sdílené posteli přišel fádní a stereotypní. Nemusíte se proto bát, že o milostný život přijdete. Vždy se najde nějaká záminka, proč tuto noc strávit výjimečně spolu a navnadit tak partnera na milostné hrátky.

Pořiďte si třetí postel

Pokud byste ráda oddělené ložnice, ale váš muž s něčím takovým nesouhlasí, může pro vás být ideální varianta umístit kromě manželské postele v bytě ještě jednu postel navíc, kam byste se mohla příležitostně odebrat. Uvidíte, že i váš muž kouzlo postele navíc nakonec ocení, když se vrátí ve čtyři hodiny ráno z flámu.

Má to i své nevýhody

Samozřejmě, že oddělené spaní má i své nevýhody. Partnerům bude dělat potíže zvláště pokud jeden z nich není s touto myšlenkou nadšený. Tak například neshody už se vám nepovede zažehnat tak jednoduše přivinutím se v posteli a hrozí, že i návštěvy druhého v jeho ložnici budou méně časté a váš sexuální život se oslabí. Ložnice toho druhého se tak snadno může stát uzamčenou trucovnou, která omezí možnosti navázat v případě neshody bližší kontakt.

Kafe.cz zjistilo: Co na to čtenářky?

Eva (45 let): „Oddělené ložnice? Vysvobození!“
„Oddělené ložnice už máme s manželem několik let. Ne proto, že by nám to doma nefungovalo, ale proto, že manžel dlouho do noci pracuje a když konečně usne, neskutečně chrápe. A tak se pro mě samostatné spaní stalo vysvobozením. A když chceme být spolu, není nic jednoduššího než se navštívit. Takový večer pak stojí za to! Náš sexuální život se tím velmi zlepšil.“
Linda (29 let): „Spát sama? Nikdy!“
„Vdávala jsem se před pěti lety a nedovedu si představit, že bychom spali každý zvlášť. Nevadí mi, že manžel chrápe, jeho blízkost je pro mě nejdůležitější. Pokud bych chtěla spávat sama, nemusela jsem se vdávat. Pokud doma chlapa mám a funguje to, nevidím důvod, proč bychom měli spát každý jinde. Vždyť všechno je o domluvě a toleranci.“

Přemýšlíte o oddělených ložnicích, nebo je dokonce máte? Jaká je vaše zkušenost?