Milá Ostravačko,

nad Vaším živě a vtipně napsaným dopisem jsem se ze začátku srdečně bavila, ke konci už mi ale – stejně jako nejspíše i Vám – začal docházet humor.
Přemýšlím, co Vám na celé „záležitosti“ vadí nejvíce. To, že je manžel fanatickým fanouškem sportovních utkání? Jeho parta stejně fanatických kumpánů? To, že během důležitých utkání mizí z domu? Že se (možná) pohybuje v pochybné společnosti?

  • Nebo že by si mohl začít s nějakou barovou ženštinou?

Těch témat je opravdu hodně a myslím, že mají společného jmenovatele: nemáte ráda, když Vám Vašeho muže něco (nebo někdo) odvádí pryč a obáváte se, že něco (nebo někdo) by Vám ho mohlo (nebo mohla) vzít.

  • Myslím si ale, že se zákazy, výčitkami a hašteřením si příliš nepomůžete – spíše naopak.

Těmi byste mohla manžela ještě více otrávit, takže by měl ještě větší tendenci někam „mizet“. Zkuste se raději zamyslet nad tím, co mu nabízíte jako alternativu. Co byste spolu dělali, kdyby nebylo fotbalu a hokeje? Co, kromě společného dívání na televizi?

Ano, samozřejmě stejně jako Vy příliš nevěřím tomu, že by se Vám podařilo manžela přimět ke společné návštěvě symfonického koncertu nebo vernisáže moderního umění. Možná byste ale mohla zkusit nakouknout do jeho světa. Pokuste se překonat svou představu o Stodolní coby „ulici neřesti“ (myslím, že mimo Ostravu je pověstná spíš jako ulice zábavy) a navrhněte mu, že si tam vyrazíte s ním. Když už nic jiného, alespoň získáte novou zkušenost a prohlédnete si na vlastní oči prostředí, kde Váš muž tráví tolik času.

(Mimochodem, tohle Vám radím na základě vlastní zkušenosti. Můj muž už léta chodí minimálně jednou týdně do pražského baru zvaného Žlutá pumpa. Přednedávnem jsem se dozvěděla, že mě v jeho oblíbeném podniku titulují „paní Colombová“ - podle manželky seriálového detektiva, kterou na obrazovce také nikdy nikdo neviděl. A tak jsem se jednou do Žluté pumpy vypravila s ním. Seznámila jsem se s barmanem a prohodila pár slov s jeho kumpány. Od té doby alespoň mám přesnější představu, kde, jak a s kým tráví několik večerů v měsíci.)

  • A pokud se na chování vašeho muže nic nezmění?

Myslím si, že to nejlepší, co můžete udělat pro klid svůj i pro klid Vašeho manželství, je mít svůj vlastní program. Nezmínila jste se o tom, jestli máte děti, ale pokud zatím ne, naplňte své volné večery zajímavou činností, která Vás bude bavit a která Vám pomůže rozvíjet své schopnosti. Choďte cvičit, učte se anglicky, tančete salsu, malujte... Ukažte svému muži (i sama sobě), jakou má doma zajímavou ženu.

A příště, až se bude schylovat k důležitému utkání, nebudete mu říkat: „Ty už zase jdeš na Baník?“ ale „Kdy už konečně půjdeš na Baník?“