Milá Ostravačko,

ačkoli rady se snažím vždycky udílet až na závěr svého příspěvku, tentokrát udělám výjimku a udělím radu už teď: Rozveďte se s manželem a vezměte si mě.

Jsem totiž úplně stejný jako Vy: nesnáším hokej a fotbal, nerozumím těmto sportům a v životě bych žádnou ženu neobtěžoval tím, abych ji nutil, aby chodila na stadion, na tváře si malovala nějaké klubové či národní barvy a třeštila tam jako modelka Faltýnová v památném zápase – už ani nevím jakém.

  • Jenže mám jisté stigma: existuje hokejista, který se jmenuje naprosto stejně jako já - Jan Hlaváč - je o šest let mladší, o šestnáct centimetrů menší a o dvacet kilo lehčí a holky se o něj perou, protože je to gladiátor.

Občas mi omylem přijde mail od „Hlaváčovy“ fanynky, že jsem fakt skvělej, urostlej, charismatickej, zdravej a hodil bych se k předání genetické informace.

O existenci hokejisty Hlaváče jsem se dozvěděl někdy v devadesátých letech, kdy jsem spal na gauči vedle puštěné televize, z níž se najednou ozvalo: „Ano! Ano! Jan Hlaváč dal vítězný gól!!!“

  • V tom polospánku a částečném deliriu způsobeném posezením mezi intelektuály v kleštěnické hospodě jsem si myslel, že jsem zemřel, že jsem v ráji, kde je možné všechno, a že jsem udělal nějaké šílené terno, za něž si zasloužím luxusní posmrtný život.

Nebylo tomu tak. Hokejista Hlaváč je za ten vítězný gól nesmrtelný, zatímco já jsem za všechna ta písmenka, která celý život píšu, smrtelný. Nedává mi to smysl. Rozdal jsem tolik radosti a tak vůbec.... zatímco on dal nějaký gól a má ten ráj se spoustou povolných hokejových valkýr jistý.

Inu, milá Ostravačko, dejme to dohromady. Půjdeme spolu do Stodolní (pojďme prolomit předsudky a nevyhněme se té hříšné ulici obloukem), nebudeme nervózní ze všech těch žen, které se tam pohybují (nebo leží nepohyblivé s čely na stolech), pořídíme nějaké fotografie, pořežeme se žiletkami (říká se tomu odborně „řežba“), možná se i popálíme žhavými želízky (odborně „branding“) a nebudeme prožívat žádná muka. Neboť ve společnosti nesportovních chlapců a s přemírou alkoholu v krvi se může... přihodit cokoli.