Milá Aleno,

nedávno jsem někde četla, že nechuť k sexu s jinak milovanou bytostí je - s odpuštěním - jako krev ve stolici. Je to příznak, který se nevyplácí ignorovat. Může nám totiž signalizovat daleko zákeřnější a rozsáhlejší poruchu, která se odehrává někde uvnitř, aniž bychom o ní (prozatím) měli tušení.

Ve Vašem případě by to mohlo znamenat, že Vaše nulové nadšení pro milování s manželem může být špičkou ledovce nevyřčených vztahových problémů ve Vašem manželství. Pokud Vám někdo, po jehož boku jste strávila velkou část svého dospělého života, zničehonic začne být fyzicky odporný, chyba nemůže být jenom ve Vás - chyba bude někde mezi vámi. (Zvlášť, když jste zjistila, že Vám nepomohl ani odpočinek na dovolené.)

Domnívám se, že Vaše platonické vzplanutí k bývalému spolužákovi za to nemůže.

To zafungovalo jen jako katalyzátor, který veškeré Vaše pocity náležitě zesílil a procesy, odehrávající se ve Vaší duši, zrychlil na maximum. Ostatně, mnoho vdaných žen si takové platonické lásky a nevinné flirty doslova pěstuje a používá je jako koření, které vnáší do jinak spořádaného manželského života trochu romantiky a dobrodružství. (Zároveň funguje i jako celkem spolehlivé "očkování" proti nevěře, ale to už je jiné téma...) Ale zpátky k Vašemu manželovi.

Píšete že si rozumíte v praktických záležitostech a máte podobný žebříček hodnot. Hmmmm.... A smějete se spolu někdy? Vážíte si ho pro něco? Jak se cítíte, když ho náhodou, zcela nečekaně, potkáte ve městě na ulici? A jak probíhala (kromě neuspokojivého sexu) ta Vaše letošní dovolená? Snažím se Vám jen naznačit, že (promiňte mi to přirovnání) pes nemusí být zakopaný v posteli, ale ve vzájemné komunikaci. A moje rada? Rozhodně byste si měla s manželem promluvit. Ne, není třeba na něj vypálit: "Jsi mi odporný, sorry." Přesto se mu pokuste o svých potížích povědět. A pokud k tomu bude jen trochu svolný, vydejte se spolu k nějakému odborníkovi - ať už to bude sexuolog (který vás možná nasměruje k psychologovi), nebo psycholog (který vás pošle obráceným směrem).

Držím Vám palce!