Milá Aleno!

Pokud Vás to trochu uklidní, nejste žádná výjimka. Stereotyp se dostaví po čase v každém vztahu, to je normální. Může to být ve Vás, v manželovi nebo v obou (to nejspíš). Oba už jste asi na sebe příliš zvyklí, sex se stává automatický, promítají se do něj různé vztahové problémy. Ženy to zažívají častěji než muži, protože potřebují k sexuálnímu prožitku určité podmínky – cit, prostředí, naladění… Muži jsou v tomhle o dost jednodušší, na sex jsou vyladěni raz dva. Pokuste přijít na to, proč už Vás muž nepřitahuje. Nelíbí se Vám fyzicky? Je protivný? Neimponuje Vám? Je s ním nuda? Možná od každého něco, ale i to je v dlouhodobém vztahu víceméně normální. Možná, že je Váš sexuální život stereotypní a mechanický. Pokud ale budete při něm jen zatínat zuby a předem se ho děsit, budou Vaše pocity čím dál tím horší. Nenechte to dojít tak daleko.

Někteří odborníci doporučují intimní problémy s partnerem otevřeně prodiskutovat, takzvaně si to „vyříkat“. Já si to nemyslím. Muži problémy velmi neradi rozebírají, a sexuální témata obzvlášť. Tady upřímnost obvykle nefunguje, spíše škodí. Známky nespokojenosti z Vaší strany by manžela nejspíše znejistily a/nebo naštvaly, což by situaci nezlepšilo, naopak. Takže nekritizujte a nestěžujte si! (Věta „Mě to s tebou nebaví“ je pochopitelně absolutní tabu.) Pokud už o „tom“ chcete mluvit, tak velmi diplomaticky a pozitivně, např. „co bychom ještě mohli zkusit“, „mně by se líbilo…“ apod. V dané fázi vztahu, kdy jste jen částečně nespokojená a rozhodně neuvažujete o rozchodu či nějakém paralelním, bych Vám doporučovala následující postup:

1. Neposilujte v sobě nechuť k manželovi. (To neznamená, že mu máte všechno tolerovat, jde spíš o Váš vnitřní citový život.) Soustřeďte se spíš na pozitivní pocity, připomínejte si, co se Vám na manželovi líbí a co Vám vyhovuje. Člověk totiž může do jisté míry ovládnout to, jak se cítí – buď se nechá negativními emocemi zaplavit, nebo se je pokouší potlačit pozitivním myšlením. (Jelikož se nechcete s manželem rozejít, k čemu Vám bude, když si budete stále připomínat, jak se Vám sex s ním (a možná jiné věci) nelíbí. Budete akorát otrávená a přenese se to i na Vaše okolí.

2. Sexu se pokud možno nevyhýbejte, protože pokud z Vašeho vztahu vymizí, je to začátek konce. Když tušíte, že se sex blíží, zkuste se cílevědomě vyladit do správné nálady: Dejte si skleničku vína, navoňte se něčím příjemným (hlavně sama pro sebe), pusťte si muziku. Existují i různé eroticky povzbudivé rostlinné přípravky (třeba ženšen, odvar z kotvičníku aj.).

3. Při sexu se snažte uvolnit a vědomě potlačujte nepříjemné myšlenky. Pokud se Vám to nedaří, zkuste myslet na nějaké erotické téma (scénu z filmu, vlastní zážitek, případně i jiný partner nebo jiná situace – dělá to tak spousta lidí). Dávejte (citlivě) najevo, co se Vám líbí a co ne – manžel může dělat něco dlouhodobě špatně, protože si myslí, že Vám to tak vyhovuje. A Vy nemáte chuť nebo odvahu s tím něco dělat, hlavně se soustředíte na to, aby už „byl konec“. (Taková rezignace všechno jenom zhoršuje, dejte si na ni pozor.)

4. Stimulujte svoje smysly každý den. Co to znamená: Zaměstnaná žena-matka musí v každodenním životě hlavně fungovat, být pragmatická a výkonná. Na prožívání, vychutnávání a smyslové požitky není moc čas. Když po svém hyperaktivním denním programu padnete do postele, těžko si na povel navodíte erotickou atmosféru. (Jak už bylo řečeno, muž s tím problémy většinou nemá. Navíc je to jedna z jeho životních priorit.) Proto se ženám doporučuje vědomě povzbuzovat svoje usínající smysly - vychutnávat si pohled na hezké věci, vůně, chuti, doteky. A rozhodně se nevyhýbat nezávaznému flirtu. Není nic špatného na tom, když se na někoho usmějete nebo si vychutnáte, že se na Vás nějaký muž se zájmem dívá – je to příjemná a nezávazná hra. (O tomhle tématu každodenní smyslovosti si přečtete víc v knize Amandy Loweové: Myslete sexy! nakladatelství Deus, 2007). K lepšímu prožívání vlastního těla hodně pomáhá i cvičení (tanec, jóga).

5. Snažte se podnikat s manželem občas něco jen ve dvou – jako partneři, ne jako táta s mámou. Uvidíte pak možná svého muže jinýma očima než doma, zase na něm objevíte tu přitažlivost, kterou jste přestala vnímat. A od toho je k lepšímu sexu už velmi blízko.