Milá Dito!

Váš přítel trpí transvestitismem. Neděste se a čtěte dál. Jde sice o úchylku, ale ne nebezpečnou.

Transvestitismus působí spíš trochu směšně. Vyskytuje se téměř výhradně u mužů. Převlékají se do ženských šatů (tzv. cross-dressing), většinou tajně v nejpřísnějším soukromí, někteří ale i na veřejnosti. Převlékání je spojeno se sexuálním vzrušením nebo s příjemnými pocity uvolnění a úniku do jiné životní „role“.

  • V naprosté většině jsou transvestité heterosexuálně orientovaní a cítí se jako muži.

To znamená, že netouží po změně pohlaví (jako transsexuálové) a nepřitahují je muži (jako homosexuály), nýbrž ženy. Často je ale jejich sexuální život málo intenzivní. Proč se vlastně transvestité převlékají, je už složitější otázka. Ani sexuologická věda to dosud úplně nerozluštila.

Zjednodušeně řečeno existují dva typy transvestitů: ti, kteří se v ženském oblečení sexuálně vzrušují (má to tedy něco společného s fetišismem) a ti, kteří si jakoby „hrají na ženy“, ženský převlek mají jako jakýsi odpočinek od své mužské role, s kterou někdy nejsou tak zcela ztotožnění (tzv. transvestitismus dvojí role). Důležité je vědět, že transvestitismus není nebezpečný a ani do žádné nebezpečné sexuální úchylky nepřechází. Bát se tedy nemusíte.

  • Jiná věc je, jaký život by Vás s transvestitním mužem čekal.

Manželství rozhodně není vyloučeno a většina transvestitů se také žení. (Podle jedné z nejrozsáhlejších studií, která sledovala 1032 transvestitních mužů, jich bylo ženatých 83%.) Partnerské problémy jsou ale časté.

  • Podle mého názoru byste měla, Dito, se svatbou ještě vyčkat.

To, co jste zjistila, je zásadní informace, která leccos ve Vašem vztahu mění. Pokuste se to partnerovi podat šetrně, ujistěte ho o svých citech, ale vyhraďte si čas na rozmyšlenou.

Měla byste si odpovědět na následující otázky:

  • Jste schopná a ochotná tolerovat partnerovo zaměření? Nedegraduje ho to ve Vašich očích jako muže? Dokážete ho mít i přesto ráda a vážit si ho?
  • Jaký s ním máte sexuální život? (Pokud je vlažný, může to být právě důsledek partnerova transvestitismu. Jeho vzrušení se totiž víc váže na převlékání než na vlastní sex.) Dokážete to dlouhodobě tolerovat? Jste případně ochotná vyjít mu v jeho „zvláštních potřebách“ vstříc?
  • Co můžete očekávat v budoucnosti? Co rodinný život a děti? Nejsou žádné doklady o tom, že by transvestitní sklony byly dědičné. Váš partner může být velmi dobrým otcem. Jeden háček tu ale je. U malé části transvestitů se může postupně vyvinout přání změny pohlaví. Je to výše zmíněný transvestitismus dvojí role, který nakonec může vyústit do transsexualismu (nespokojenost s vlastním pohlavím a snaha o jeho změnu) . To už je pro manželstv í a rodinu dosti zásadní problém. Určité procento transvestitů také koketuje s homosexuálními styky, i když jsou v zásadě heterosexuálové. (Uvádí se, že až 50 % má za sebou nějakou homosexuální zkušenost.) To je také problém pro manželství – jak vztahový, tak zdravotní.

Možná Vás napadají ještě další otázky. A odpověďmi si nejste jistá.

  • Pochopitelně – každá žena ve Vaší situaci by byla zmatená a nešťastná.

Proto bych Vám doporučovala rozhodování (svatba x rozchod) neuspěchat. Zjistěte si o transvestitismu co nejvíc – v době internetu to není problém. Nikomu z přátel ani rodiny se rozhodně nesvěřujte. Na to je problém příliš intimní. Sama to ale nezvládnete, potřebujete odbornou pomoc. Určitě se poraďte se sexuologem (někde mimo dosah Vašich známých). Napoprvé běžte sama, později by tam měl jít Váš přítel. Asi se mu nebude chtít, ale trvejte na tom. Nejde o to, že by se měl léčit (žádná léčba neexistuje), ale o odborné posouzení. Především toho, jaké je případné riziko pozdějších transsexuálních přání a také homosexuálních sklonů. Mimo to mu sexuolog poradí, jak se se svou odchylkou vyrovnávat, a Vám oběma možná poradí, jak to řešit v intimní oblasti. Vy si dejte na čas a za pomoci sexuologa, případně jiného psychoterapeuta si ujasněte, zda si do takto zatíženého vztahu troufáte. Nebylo by to nemožné, ale těžké určitě.