Milá Jitko,

Určitá míra stereotypu v životě i vztazích je normální. Jen ho nesmí být moc. Stereotyp je svým způsobem užitečný, protože dává životu řád. Vzrušení a změna nemůže být pořád.

Stereotyp v dlouhodobém vztahu (a v sexu) je taky přirozená věc. Když jsou spolu lidé řadu let, nemůžou už jeden druhého pořád překvapovat a vzrušovat. Bylo by to možná časem i únavné. Fáze zamilovanosti (v běžném slovníku Láska) trvá obvykle tak rok, maximálně dva. Pak se vztah pomalu zklidňuje, zvláště pokud spolu partneři začnou žít. Kdo si přeje být pořád romanticky zamilovaný, je – s prominutím- trochu pubertální snílek. I ty nejlepší vztahy mají občas krize. Jako teď zrovna máte Vy. To ale ještě neznamená konec. Je to spíš signál, že se máme zamyslet, možná se víc snažit, možná něco změnit. Vztah totiž nepřežívá sám od sebe. Potřebuje péči, jinak – přesně jako květina - uvadá. To si ale málo lidí uvědomuje. Zejména muži mají tendenci předpokládat, že když už nás mají doma, není potřeba se snažit. Což je, jak víme, omyl.

Stereotyp v dlouhodobém vztahu (a v sexu) je taky přirozená věc.

Každá životní etapa má svůj „program“: chodíme do školy, hledáme si partnera, začínáme pracovat. Pak máme děti a přijdou omezení, která jsou ale bohatě odškodněna tím, co děti přinášejí do našeho života. Dokud jsou děti malé, jsme „naprogramovaní“ hlavně na ně. Když trochu odrostou, je potřeba se znovu přeprogramovat. Vy jste teď asi právě v takové přechodné fázi – máte rodinu, práci, děti už nejsou úplně malé - a co dál. Možná Vám chybí nový cíl.

Začněte tedy od sebe a změňte něco! Nemusíte na to hned jít tak zostra, jak jste zkusila v ložnici.(Muži jsou trochu konzervativní, potřebují si na novoty zvykat). Ze začátku stačí i málo: změňte účes, barvu vlasů, něco v bytě, začněte vařit nová jídla… prostě překvapujte. Nečekejte ale, že si toho hned všimne a pochválí to. Podvědomě ovšem vnímá, že „něco je jinak“, nově – a zbystří. I vy sama se budete jinak cítit.

Začněte tedy od sebe a změňte něco!

Podnikejte spolu věci, které Vás těší. Dřív jste rádi cestovali a sportovali - proč se k tomu nevrátit? Děti jsou přesně ve věku, kdy se toho mohou zúčastňovat a bude je to bavit. Další obrana proti rodinné nudě: buďte otevřená rodina. Stýkejte se co nejvíc s kamarády a jejich dětmi, plánujte společné akce. Prospěje Vám to všem.

Aby vztah nestagnoval, potřebuje společný cíl. Něco, co spolu tvoříte a budujete. Vychováváte spolu děti, to je velký úkol a velké pouto. Možná by to ale chtělo ještě nějakou jinou vizi. Změna práce? Rekonstrukce bytu? Chalupa, zahrádka ?

Nezapomeňte se spolu smát a bavit. Někdy lidé s věkem příliš zvážní a ztrácejí humor. Což je velká škoda, protože humor znamená nadhled a pohodu.

Nezapomeňte se spolu smát a bavit.

V intimním životě se celkové vyladění partnerů hodně odráží. Budete-li oba v lepší náladě, bude lepší i sex. Nevyhýbejte se sexu, i když Vás v této podobě zrovna moc nebaví. Intimita je pro vztah nezbytná, a pokud se vytratí, těžko se obnovuje. Bojujte také vědomě proti negativním pocitům („to zas bude nuda“), vychutnejte si hezké chvilky a nečekejte extázi. To by snad po 14cti letech vztahu ani nešlo. Možná byste také potřebovali trochu času sami pro sebe. Třeba prodloužený víkend bez dětí a změna prostředí?

A hlavně - nedělejte si ten problém horší, než ve skutečnosti je. Pořád si připomínejte, že Vaše problémy jsou malé problémy. Jste vlastně docela šťastná ženská. Stačí se podívat na ty spousty neštěstí kolem sebe a člověk si začne svého „stereotypního“ života víc vážit.