V galerii zjistíte, jestli také žijete s psychopatem.

Myslí si o sobě, že je středem světa a všichni mu mají ležet u nohou. Je nejlepší, nejkrásnější a chce to slyšet i od vás. Nakupuje si drahé oblečení, hodiny tráví v koupelně a před zrcadlem, chodí dokonale sladěný. Poznáváte v tom partnera? Pak je možné, že máte doma narcistu.

Narcismus je duševní porucha!

  • Narcismem trpí 1 % populace, 75 % z toho jsou muži.
  • Podle oborníků má sklony k narcismu dokonce každý dvacátý muž.
  • Narcismus je duševní porucha a odborníci varují, že takoví muži se nedokáží zamilovat. V srdci již totiž někoho mají – sami sebe.
  • Nejvíce narcistů bývá mezi syny svobodných matek.

Partner narcista – peníze rozházel za oblečení

„Rok jsem s narcistou bydlela a už bych to nikdy nechtěla zažít,“ svěřuje se Romana (27). „Ze začátku mi imponovalo, jak dobře vypadá, že se o sebe stará. Dokonce chodil i na kosmetiku, manikúru a pedikúru. V práci byl úspěšný, peněz měl dost a uměl se chovat. Byla jsem zamilovaná, a tak jsem dlouho neviděla, jaký je doopravdy. I když měl velký příjem, všechno vyházel za péči o svůj vzhled, posilovnu, solárium a drahé oblečení. Já platila nájem a kupovala jídlo, na to mu už nezbylo,“ pokračuje.

Chtěl jen sex, zamilovat se nedokázal

Jako většina žen žijících s narcistou procitla i Romana až ve chvíli, kdy jí spadly růžové brýle – když pominulo první zamilování. „Nakonec jsem si uvědomila, že mě jen využívá. Šlo mu o sex, o nic víc. Z jeho strany v tom city nebyly. Navíc už jsem jeho samochválu nemohla poslouchat a nechtěla jsem dvacetkrát denně opakovat, jak je úžasný. Rozešli jsme se. Záhy si našel další oběť,“ dokončuje svůj příběh.

Narcista: Navenek dokonalost, doma horor!

Přesně tak, jak popsala Romana, se narcističtí muži chovají. Ženy si pořizují jako stálé milenky, nikoliv jako partnerky, které by milovali. Na okolí působí dojmem, že jsou úžasní, milí a zábavní – prostě ideální. Vás ale chtějí dostat na kolena, slyšet slova chvály na svou osobu a pokud vztah začne skřípat, hází vinu na vás. Oni jsou přece ti dokonalí! Umějí to tak dobře, že jim to dlouho prochází a ženy jim to věří.

Narcistu nezměníte, patří k psychologovi

Odborníci varují – pokud se setkáte s narcistou, nevěřte tomu, že ho změníte. Buď ze vztahu rychle vycouvejte, nebo se dejte do boje, ale počítejte, že se bez pomoci psychologa neobejdete. Hlavně sebou nenechejte manipulovat. Nesmí vám vnutit pocit, že za všechny chyby můžete vy. V případě, že máte partnera narcistu, není problém ve vás. Ten, kdo by se měl léčit, je totiž on.

Jak se projevuje narcista?

  • Většinu vět začíná slovem »Já«.
  • Neustále mluví o sobě a sám sebe chválí.
  • Tváří se velmi sebevědomě, ale uvnitř to tak necítí. Proto potřebuje být o své dokonalosti neustále ujišťován.
  • Miluje jediného člověka, a to je on sám.
  • Pro okolí působí jako Pan dokonalý, ale u žen mu jde o sex, nikoli o lásku.
  • Hodně času tráví u zrcadla, obdivuje sám sebe. Často má zrcadla i v ložnici, aby při sexu viděl. Ovšem ne vás, ale sám sebe.
  • Nadmíru o sebe pečuje. Utrácí velké peníze za péči o tělo i za oblečení.