Sex s dlouhodobým partnerem začne být časem braný jako něco samozřejmého, něco, co je trvale k dispozici. Ta tam je doba dobývání a napjatého očekávání, které provázelo každou schůzku na počátku vztahu, kdy postupné objevování toho druhého mělo svoje neopakovatelné kouzlo. I já mám za sebou období partnerského nesouladu, kdy jsem měla pocit, jako když se topím, a nic se mi nedařilo. „Vás nikdo nehladí!“ řekla mi tehdy psycholožka a já se jen usmála. Vždyť sex fungoval! Ale vlastně jenom ten sex... Kde bylo nějaké pohlazení? V té chvíli jsem si uvědomila, jak je dotyk důležitý – a jak ho zanedbáváme.

Karezza je druh párové terapie, která vyzývá muže i ženy, aby si přestali orgasmus dávat za hlavní cíl milostného aktu, a místo toho se soustředili na intimitu. Karezza učí milence, aby sexuální akt co nejdéle odkládali a v první fázi upřednostnili mazlení a vyjadřování náklonnosti. Páry se tak snaží přesouvat svou pozornost od sexuálního uspokojení k pocitům blízkosti a sounáležitosti. Když budou oba partneři chtít, trpělivost přinese růže.

Druhá šance

V hořké americké komedii Druhá šance s Meryl Streep a Tommym Lee Jonesem říká hlavní hrdinka Kay svému manželovi Arnoldovi: „Ty nechceš mě, ty chceš to!“ Jak už to tak bývá, on nemá pocit, že by bylo něco v nepořádku, vždyť přece od snídaně až do momentu, kdy uléhá, funguje každý den stejně. Nutno tedy podotknout, že spí sám – a jeho manželka marně čeká, až zaklepe na její dveře... Je pravda, že v některých případech oddělené ložnice pomohou, tady naopak vztahu ublížily.

Jednoho dne tedy pohár přeteče, Kay dojde trpělivost – chce prostě zpátky svého manžela takového, jaký byl dřív. Zorganizuje proto cestu za proslulým vztahovým terapeutem, který asi neznal karezzu, metodu obnovení vzájemné náklonnosti, ale rozhodně šel na naši dvojici dobře. Doporučil, aby se znovu naučili jeden druhého dotýkat, aby se znovu poznávali, hledali se v pouhém objetí. Aby se naučili mít radost z přítomnosti toho druhého a aby jediné, co je spojuje, nebyl pohlavní styk. Ten totiž často, zvlášť stává-li se nezajímavou rutinou, může vztahu naopak ublížit.

Arnold a Kay spolu byli už nějaké to desetiletí, ale to na věci nic nemění, do stejné pasti, do které se dostali oni, mohou být chyceni i lidé, kteří spolu žijí mnohem kratší dobu. Když se vztahy bortí, někdy nezbývá nic jiného než hledat odbornou pomoc. Protože pokud to neklape mezi partnery, nervozita a neklid se přenášejí i do ostatních oblastí života, někdy může nastoupit i deprese.

Sláva dotykům

S miminky a batolaty se mazlíme každou volnou chvilku, ale čím je dítě starší, něžností ubývá (ono mazlit se s pubertálním potomkem je docela problém...). Dotyk rodičů by měl v budoucnu nahradit partner, což se také (na nějaký čas) zpravidla stane. Jakmile se ale vztah dostane do zaběhnutých kolejí, něha se začíná vytrácet. To, že dotyky mají až léčivou moc, věděli už naši předkové, a i když jim tehdy ještě nikdo nevykládal nic o oxytocinu, všimli si, že člověk, který je hlazený a hýčkaný, má mnohem větší chuť do života než ten, kterému projevy něhy a lásky chybějí. Koneckonců proto hledá mnoho lidí nesexuální fyzický kontakt i u domácích mazlíčků. To, že hlazení přináší libé pocity, začínají využívat i podnikavci jako například Američanka Samantha Hess, která svůj byznys postavila na lidském doteku. Otevřela si salon Cuddle Up To Me (Přitul se ke mně) a za šedesát dolarů na hodinu nabízí klientům celou škálu dotyků – od držení za ruku až po objímání.

Poutem muže a ženy je soulož. Technicky vzato ano, ale pokud mezi partnery vládne nesoulad nebo jim milostný život natolik zevšedněl, že jde spíš o kopulaci robotů, pak to tak není.

Nekonečná euforie

Pohlazení nám zkrátka často chybí, a ještě smutnější je, když ho nenacházíme ani u svých blízkých. Panuje totiž představa, že nejbližším kontaktem muže a ženy je soulož. Technicky vzato ano, ale pokud mezi partnery vládne nesoulad nebo jim milostný život natolik zevšedněl, že jde spíš o kopulaci robotů, pak to tak není.

Na únavu v intimním životě každopádně existuje řada léků a jedním z nich je karezza (název odvozený od italského carezza neboli pohlazení). Poprvé o této metodě psala ve stejnojmenné knize už v roce 1896 jistá Alice Bunker Stockham, která tvrdila, že k posílení manželství pomůže zdrženlivost. Ale až v roce 2009 se o karezze opět zmínila Marnia Robinson. A nová metoda zachránění vztahů byla na světě.

Příznivci karezzy doporučují partnerům zapomenout na milostný akt, naopak se mají vrátit na počátek svého vztahu a učit se mazlení, dotykům, pohlazení. Tak je možné, aby k sobě znovu našli cestu, aby si začali jeden druhého víc uvědomovat. Klasická karezza pak zakazuje mluvení, líbání, a dokonce i orgasmus. Můžete ležet vedle sebe, dotýkat se, hladit, hledat se, usmívat se na sebe, dívat se jeden druhému do očí, vískat partnera ve vlasech, poslouchat tlukot jeho srdce i synchronizovat dech. Všechny něžnosti jsou povolené, ale se sexem, v jakékoli formě, je dobré počkat. Jde totiž o to, vědět, kdo vedle vás v posteli leží, cítit jeho přítomnost naplno, a ne jen povrchně při rychlém pohlavním styku.

Navzdory (a třeba právě díky) absenci pohlavního styku je spousta těch, kteří díky zkušenostem s karezzou tvrdí, že po takto prožitém kontaktu s partnerem jsou šťastní, spokojení a euforie v nich přetrvává ne jen několik minut jako po prožitém orgasmu, ale i dny, a dokonce týdny. Najdou se i tací, kteří se od karezzy posunuli až k tantrickému sexu. Z karezzy si nicméně můžete vzít jen to, co je vám nejbližší. Někdy stačí zakázat si pohlavní styk jen načas nebo ho nahradit jinými aktivitami – ovšem na mazlení a objímání by milenci rozhodně zapomenout neměli. Být něžný a pozorný sice může být mnohem namáhavější než dosažení orgasmu, ale stojí to za to.

#clanek|3522506|3522498#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!