Milá Alice,

to, co děláte, je úplně v pořádku, jen se nesmíte nechat odradit. Každý, kdo se někdy seznamoval na internetu, má podobných zážitků spousty. K šťastnému konci to ale nakonec dotáhli ti, kteří to po prvních zklamáních nevzdali a zkoušeli to pořád dál. Internet je regulérní a normální způsob seznamování. A určitě může být úspěšný. Znám řadu stabilních dvojic, které se daly dohromady právě přes internet. (A upřímně řečeno, někdy mě skoro překvapilo, že takoví fajn chlapi se na internetu vůbec vyskytují. Ale jak je vidět, občas se vyskytnou.)

Proto je web jako seznamovací médium určitě dobrá příležitost a bylo by škoda ji nevyužít. Internet má jedinečnou schopnost: dát dohromady lidi, kteří by se jinak asi nikdy nepotkali. Když můžeme na internetu platit účty, nakupovat a komunikovat, tak proč ne taky poznávat lidi? Je to koneckonců jedno z mála snadno dostupných míst, kde najdete velké množství nezadaných lidí pohromadě. Každý měsíc se na seznamovací stránky připojí tisíce lidí. A naprostá většina z nich je stejně normální jako vy. Psychopatů a jiných podivných existencí je naštěstí minimum.

Proto je web jako seznamovací médium určitě dobrá příležitost a bylo by škoda ji nevyužít. Internet má jedinečnou schopnost: dát dohromady lidi, kteří by se jinak asi nikdy nepotkali.

Tolik k internetovému optimismu. Seznamování www. má ale pochopitelně i řadu problémů. Když se moje kamarádka J. odhodlávala dát si profil na internetovou seznamku, kolegyně jí ironicky poradila: „Když nemáš nic lepšího na práci… Vem si antidepresivum a panáka, kup si kesr a můžeš jít do toho!“ To jsou obvyklé předsudky, kterými se nesmíte nechat zdeptat. (Dotyčná kamarádka už díky internetu půl roku žije s přítelem, antidepresivum nepotřebovala.) Nezávaznost a anonymita internetu láká samozřejmě i různé divné lidi. A umožňuje komukoliv napsat o sobě cokoliv. Pokud ale budete opatrná a naučíte se trochu číst mezi řádky, většinu těchto úchylek odhalíte na první pohled a snadno si vyberete takové lidi, kteří by vás mohli (zatím jen mohli!) zajímat. Z nich pak většinu vyřadíte po pár dalších e-mailech a zbyde vám několik, s kterými si možná dáte rande. A postupně třeba zjistíte, že to s žádným z nich nějak nedopadlo. To vás otráví a začnete pochybovat, zda se na internetu vůbec „dá najít normální chlap“. Dá!

Vy jste teď, Alice, přesně v této fázi. A to je klíčový okamžik internetového seznamování. Kdo to v téhle chvíli vzdá, udělá chybu. Je potřeba se oklepat, chvíli počkat a pak to zkoušet znova. Může to trvat měsíc, půl roku, rok. Ale je velká šance, že se nakonec úspěch dostaví. Věděla jste, že ročně uzavře manželství přes 100 000 lidí, kteří se poznali přes internetovou seznamku? (Ne u nás, pochopitelně. Je to číslo z USA.) Takže buďte opatrná a vytrvalá optimistka, zkoušejte to dál. Nakonec to vyjde. Věřte si a nezoufejte!

Deset pravidel internetového seznamování

1. I když jste krásná a skvělá, není vám to nic platné, pokud nepřijdete do styku s vhodnými muži. Spolehlivý seznamovací web vám dává šanci takové muže potkat. Proč ji nevyužít?
2. Zbavte se jednou provždy pocitu, že internetové seznamování je jen pro zoufalce. Je to dneska standardní způsob seznamování. Nebo spíš jeden ze způsobů. Tím, že chodíte na seznamovací weby, jste přece nerezignovala na jiné možnosti navazování vztahů.
3. Neberte své hledání na webu příliš osudově. Spíš jako zábavu a šanci. Budete se pak cítit lépe a volněji komunikovat.
4. Seznamování po internetu má samozřejmě svá úskalí, ale to má i „normální“ seznamování. Na divné, promiskuitní a jinak nepoužitelné muže narazíte kdekoliv, takže samozřejmě i na webu. Buďte opatrná, ale ne patologicky podezíravá.
5. Hledání vás bude stát čas a energii. Počítejte s tím, že spousta korespondence bude k ničemu, že většina setkání může být nuda a ztráta času. Přijatelných partnerů minimum, sem tam zklamání a frustrace. Každý, kdo se na webu úspěšně seznámil, vám potvrdí, že to byla dřina.
6. Zpočátku jen surfujte po seznamovacích webech, až si vyberete ten, který vám nejvíc vyhovuje. Hledejte jen na solidních stránkách a jen vážná seznámení. (Jinak hned na začátku nabudete dojmu, že internet je skutečně rájem šílenců a úchylů). I tak narazíte občas na nabídky, ze kterých se vám udělá mdlo.
7. Až k tomu vnitřně dozrajete, dejte si na web svůj profil. Vyplatí se ho neodfláknout, dobře si promyslet text i eventuelní fotky, případně si ho nechat ohodnotit nezávislým kamarádem. Platí totiž, že nejvíc odpovědí dostanete na začátku, později už vás návštěvníci webu poznávají. Všimnou si také různých dodatečných úprav textu nebo rozporů.
8. Jak vybírat: normální muži píší střízlivé texty a dávají přiměřeně střízlivé fotky. V lepším případě jsou i vtipní. Podezřelé jsou texty příliš dlouhé, hloupě napsané, namyšlené nebo provázené trapnými fotkami. Pozor na „chroniky“ – mají profily všude, často navzájem odlišné. Také není normální, pokud vám muž hned v prvních mailech vyznává lásku a slibuje hory doly. (Pak je to buď cvok nebo profesionální lovec.) Řiďte se svou intuicí. Ta se vám postupem času ještě vycvičí a zlepší.
9. Bezpečnostní opatření: Vyměňte si s novým známým nejméně tři e-maily, než přejdete na telefon. Schůzky si domlouvejte zásadně na bezpečném neutrálním místě (kavárna…). Nesdělujte žádná osobní data. I když jsou všechny dojmy příznivé, můžete se mýlit. Nechte si na poznávání a důvěrnosti raději více času.

10. Pokud se vám někdo už neozve nebo se vás nějak dotkne, neberte to osobně! Je to „systémová chyba“, na internetu se to stává. Pomyslete si něco nelichotivého a jděte dál. Co vy víte, třeba hned zítra… S hlavou vztyčenou hledejte dál.