Dobrý den, Lenko, věřte, že problém, který trápí Vašeho syna a potažmo i Vás, nechci ani trochu zlehčovat. Umím si představit, jak vytrvale může dětskou mysl - obzvlášť tu hloubavější - něco takového trápit. Pustila jsem se proto na tohle téma do malé rešerše a výsledek Vám předkládám.

Pokud to uznáte za vhodné, dejte ho prosím přečíst i svému synovi.

1. Předpovědi konce světa bývají často spojované s datem 21. prosince 2012. Tohle datum zaujímá obzvlášť významné místo v kalendáři starých Mayů, indiánů, jejichž civilizace kdysi vzkvétala na jihu dnešního Mexika. Nejde ovšem o "konec" tohoto kalendáře, nýbrž jen konec jednoho dlouhého cyklu. Asi jako když v našem kalendáři končí století. Ve stanovený den se nestane nic jiného, než že začne století nové. Ostatně, vzpomínáte si, jaké obavy byly spojeny s datem 1. ledna 2000? Mnoho lidí se tehdy vážně obávalo, že světová počítačová síť se zhroutí.

Nestalo se však zhola nic.

2. Všimněte si také, že datum 21. prosince odpovídá zimnímu slunovratu. Je to nejkratší den a nejdelší noc v roce. Není divu, že dávné civilizace mu připisovaly magický význam.

3. Někteří lidé věří, že v roce 2012 se Země střetne s tajemnou planetkou, nazývanou Planeta X nebo Nibiru. Jedná se ovšem pouze o novodobý mýtus, šířící se po internetu. Kdyby se k Zemi blížil objekt podobné velikosti, astronomové by o něm věděli už nejméně deset let.

Navíc by už v tuto chvíli byl ze Země pozorovatelný pouhým okem.

4. S rokem 2012 jsou spojována i očekávání dalších bizarních událostí: slunečních bouří, dopadu meteoritu nebo převrácení Země tak, že severní a jižní pól si vymění místo.

Ve skutečnosti jde však pouze o výmysly šarlatánů.

Odpovědi na mnoho dalších otázek na toto téma lze najít například na stránkách NASA - amerického státního úřadu pro letectví a výzkum vesmíru (http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html).

Teď ale, Lenko, ještě pár slov pro Vás. Nezdá se mi příliš pravděpodobné, že Váš syn by všechny tyto chmurné úvahy měl pouze ze své hlavy. Je možné, že pouze přehnaně zareagoval na nějaký pseudovědecký článek (a všechny další informace už si vyhledal sám). Je možné, že se na toto téma baví se svými kamarády a navzájem se podporují ve svých "výzkumech".

Ale také není vyloučené, že se dostal pod vliv nějaké sektářské skupiny.

Klidně se může jednat i o skupinu virtuální, se kterou chatuje po internetu. Když zadáte do vyhledávače slova "2012 konec světa", najde Vám obrovskou spoustu stránek na toto téma - a to jen v češtině! Málokdy ovšem člověk (tím spíše dítě) dokáže prokouknout, kdo je autorem těchto stránek a co jimi sleduje.

Podle mého názoru byste se proto měla snažit mluvit se synem o tom, odkud své informace čerpá, případně s kým o "konci světa" hovoří. Porozhlédněte se také v knihkupectví: i v češtině na toto téma vyšlo několik knih. Mnohé z nich ovšem zaváněji šarlatánstvím a pavědou, takže si je nejdřív raději sama prostudujte. Poměrně slibně vypadá například kniha Konec světa - Další mayská proroctví od Adriana G. Gilberta, kterou loni vydalo nakladatelství Knižní klub.

Držím Vám palce!