Milá Lenko,

nebojte se, situace není tak hrozná, jak vypadá. Údajný konec světa v r. 2012 je teď horké téma a Vaše dítě rozhodně není jediné, které se ho bojí. Zřejmě to probírali na táboře a od té doby mu to leží v hlavě. Zatím jste se zachovala naprosto správně, teď jen získejte víc informací (a tím argumentů) a začněte si o tom se synem povídat.

Napřed k tomu průniku do jeho soukromí:

Číst si deníky či dopisy dítěte se sice obecně nemá, ale jsou situace, kdy je to nutné pro dobro věci.

Rodič potřebuje v krizových obdobích vědět, co se v dítěti děje a co ho trápí – ne aby slídil, ale aby mu mohl pomoci. Proto je úplně v pořádku, že jste se do synových zápisků podívala. A dívejte se nenápadně čas od času dál. Nesmíte se ale nijak prozradit nebo to, co jste se takto dozvěděla, použít proti němu, třeba v hádce. Už by Vám pak nedůvěřoval.

Děti trpí často různými strachy, které nám - dospělým - připadají iracionální. Často nás vůbec nenapadne, že by se dítě něčím takovým mohlo trápit. Ale vzpomeňte si sama na sebe v pubertě.

Někdy se dětské úzkosti spustí i poměrně nevinnou událostí nebo náhodnou poznámkou.

Na táboře zřejmě někdo mluvil o blížícím se „konci světa“ 20. 12. 2012. Tímto datem končí poslední cyklus mayského kalendáře – co bude dál, se (podle Mayů) neví. Různé teorie předpokládají srážku s jinou planetou, přistání mimozemšťanů nebo globální katastrofu. Magické datum 20-12-20-12 se líbí pochopitelně i numerologům. Termíny konce světa (tzv. armagedonu) také opakovaně nabízejí všechna možná proroctví, dosud však ani jeden konec světa neproběhl. (Naposledy to mělo být v r. 2000).

Informace o blížících se katastrofách a jejich symbolickém, event. náboženském významu jsou podávány poměrně sugestivně a na děti mohou silně zapůsobit. (Bohužel i na některé dospělé.) Přesvědčíte se o tom, když si na internetu najdete odkazy k heslu konec světa 2012, 20. 12. 2012 nebo armagedon. Je tam toho spousta, včetně diskusí a chatů. Narazíte dokonce i na speciální stránku s tímto názvem (www./ 20.12-konec světa.cz), v distribuci je film „2012: Soudný den“ atd. atd.

Kluci se obvykle zajímají o fantasy a science-fiction.

Pokud Váš syn tuto oblast hodně sleduje a stýká se s podobně laděnými kamarády, může to v něm utvrzovat přesvědčení, že svět se řítí do záhuby a „všichni to vědí“. Nechte se „poučit“, odkud čerpá informace, co čte, co prohlíží na internetu. Pak možná jeho úzkosti lépe pochopíte a budete moci cíleněji argumentovat.

Mluvte o tom se synem co nejvíc, ale nenásilně.

(Raději víckrát po pár minutách než jednou hodinu vcelku.) Jeho obavy nezlehčujte a nechtějte ho hned napoprvé přesvědčit. Snažte se ho uklidnit, postupně předkládejte argumenty, najděte mu články a internetové texty, které se na fenomén „soudného dne“ dívají realisticky a racionálně. Pro 11letého chlapce jste autorita, využijte toho a mluvte s ním citlivě, ale sebejistě. On pak bude čerpat jistotu z Vás. Důležité také je, aby se syn zaměstnal něčím, co odvede jeho myšlenky od armagedonu a katastrof k něčemu radostnějšímu (nový sport, domácí zvíře apod.). A 21. prosince 2012 si udělejte doma večírek na oslavu toho, že se zase další konec světa nekonal.