Diskutujte: Jak byste řešila problém, že váš partner nechce děti, a vy ano? Mysíte, že může změnit názor, nebo je lepší se s takovým mužem hned rozejít?

Mohlo by vás také zajímat: 10 důvodů, proč s námi partner nespí nebo Sabina: Jeho parchanti mě zničí!

„Jsme spolu již osm let a až donedávna jsem si myslela, že se s partnerem milujeme,“ říká čtenářka Martina. „Nikdy jsme neměli velké problémy. Až do chvíle, kdy jsem doma řekla, že bych chtěla dítě. Je mi 28 let a přítel je o pět let starší. Měla jsem tedy za to, že nám nic nebrání v založení rodiny. Jenže on nechce mít děti! A nejen teď, možná že nikdy. Rozejít se ale nechci. Co mám tedy dělat?“ Stejné problémy jako má Martina mají i další desítky žen.

Biologické hodiny: mýtus, nebo realita?

Každá žena má v sobě něco jako „budík plodnosti“. A ten se čas od času ozve. „Mít dítě mě napadlo poprvé v 18 letech. Pud jsem v sobě snadno potlačila díky studiu na vysoké škole. Začala jsem pracovat a soustředila se na kariéru. Jenže bývalé spolužačky, kolegyně i známé se prostě začaly množit. A můj budík se roztloukl znovu. A byl k neutišení,“ směje se čtenářka Lucie, která měla štěstí, našla partnera a je v šestém měsíci těhotenství. Ve srovnání s muži nám biologické hodiny tikají mnohem rychleji. Lékaři dokonce tvrdí, že nejlepší doba pro zplození potomka je kolem 20. – 25. roku života. Po třicítce totiž začíná ženská plodnost klesat a kolem 35. roku života je na pouhé polovině. Muži mají na rozdíl od žen více času a podporuje je v tom i veřejnost – copak někoho dnes překvapí 60letý prvo-otec?

Kafe.cz zjistilo:

  • Jste si jista, že jde o biologické hodiny? Není vaše rozhodnutí ovlivněno tím, že všichni okolo mají děti a vy je prostě chcete mít taky? Zkuste si odpověět na otázky, zda si uvědomujte, že je to péče 24 hodin 7 dní v týdnu, že to není jen to voňavé spící miminko v peřinkách, že nechcete jen zachránit vztah.

Stanovte si termín. Společně!

Mluvte a jednejte! To je nejdůležitější. Jednejte racionálně a společně se domluvte na termínu, který bude vyhovovat vám oběma. I třeba v řádu let. Můžete si tak dobře rozmyslet všechna pro a proti a rozhodnout se bez emocí a tlaku. Třeba nakonec zjistíte, že ani pro vás ještě není úplně vhodná doba na založení rodiny. Jakmile budete mít vy nebo partner výhrady, nenuťte se do potomka. Takové rozhodnutí bude mít vliv na celou vaši budoucnost. A přece chcete, aby dítě vyrůstalo v láskyplném a harmonickém prostředí, nebo ne?

Je mi třicet, jiná příležitost nebude!

I tak mnoho žen přemýšlí. Věk je pro ně strašákem a doktoři strašící klesající plodností na klidu nepřidávají. Pokládáte si tedy otázku: „Co teď, když já chci, doktoři i rodina nutí, ale partner o tom nechce ani slyšet?“ Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Pamatujte, že dítě není záplatou vztahu a rozhodně nezaručí návrat lásky nebo jeho funkčnost. Myslíte si, že jiného partnera už nenajdete? Nebo snad setrváváte v nefunkčním svazku jen proto, že zrovna toužíte po dítěti? Zkuste se dál chránit a vyrazit občas mezi lidi. Sama! Třeba jen v doprovodu kamarádek. A možná zjistíte, že ten váš „muž“ není to pravé ořechové a že existují jiní, vhodnější a na otcovství připraveni. Možná stačí jen tolik netlačit a nehledat usilovně partnera pro plození dětí. Přestaňte si zoufat, dělat unáhlená rozhodnutí viz: nakonec si pořídím dítě ve spermabance. Ono to nakonec přijde samo!

Proč ho nechce?

Důvodů, proč partner nechce dítě, může být hned několik. I přes svůj věk se na takovou zodpovědnost ještě necítí, nebo mají naopak pocit, že jsou na výchovu potomka příliš staří. Ačkoli je to zvláštní důvod, muži mají někdy obavy pořizovat si dítko vzhledem ke své finanční situaci. Můžete mít také partnera, který má děti z bývalého svazku a o dalších už prostě nepřemýšlí. Nebo děti nechce z jiných příčin.

Nejčastější důvody:

  • partner nebo vy již děti máte z předchozího vztahu
  • ač je to kruté, možná jen partner nechce dítě s vámi (což možná v tuto chvíli ještě neví) – váš vztah již dávno nemusí směřovat jen kupředu, ale může jít o dlouhodobé přešlapování na místě a držení se zuby nehty něčeho, co už není naživu
  • muži si častěji chtějí dokazovat svoji úspěšnost materiálními hodnotami, úspěchy v práci
  • trendem současnosti je zpomalený psychický vývoj – dnešní muži třicátníci sice pracují, živí sami sebe, ale nechtějí se jen tak osamostatnit a žijí u rodičů či hojně využívají služeb maminky
  • muži neradi přijímají zodpovědnost a neradi se přizpůsobují (k tomu podvědomě přispívají i statistiky rozvodovosti, nebo touhy po vyšším výdělku – dítě přeci hodně stojí)

Nenuťte, nepřemlouvejte, nekamuflujte

Jak se postavit k takovému odmítnutí? A jak zkusit s partnerem hnout? Jednoduché to není. Ale můžeme vám poradit, jak se s tím popasovat tak, abyste měla alespoň malou šanci na úspěch.

  • Nepřemlouvejte! Neustálé přemlouvání a přesvědčování vás nikam neposune. Akorát to může ublížit vztahu jako celku.
  • Mluvte o tom! Mluvení a argumentování není přemlouvání a na to máte právo. Jde jen o to, jak svá pro a proti partnerovi podáte. Ukažte mu, proč chcete dítě, řekněte mu, proč je to pro vás důležité, a celkově mluvte o sobě a vlastních pocitech. Pak mu nechte prostor pro reakci.
  • Vyzkoušejte si to! Nemá váš partner jen strach z dětí? Sice to bude běh na dlouhou trať, ale ukažte mu, že s capartíky může být i zábava. Hlídejte děti sestře nebo kamarádce, užívejte si společné chvilky a třeba pak váš muž změní názor.
  • Nepodvádějte! Jsou ženy, které si dítě pořídí tajně! A vysvětlí partnerovi, že jediná stoprocentní antikoncepce je to nedělat. Jenže přemýšlejte: opravdu je váš vztah tak silný? Není to jen záplata? A opravdu je možné udržet takovou situaci celý život v tajnosti?
  • Netlačte a nenuťte! Uvědomte si, že každý má právo na názor. Jeho důvod může být stejně důležitý jako ten váš. A dítě není hračkou – a je dost možné, že vynucené dítě se pak stane hlavním bodem sváru v hádkách. Stojí vám to za to? Nebude lepší najít jiného otce?