Tráva, hulení, skéro, brko – to jsou jen některé slangové názvy pro nejrozšířenější lehkou drogu nejen u nás, ale i ve světě. Dát si »špek« nebo »joint« láká čím dál tím víc mladých lidí a roste počet těch, kdo si ho dopřávají pravidelně. I když jim většinou přivodí šťastné a euforické stavy, na druhou stranu může přinést víc problémů – ať už zdravotních (u mužů může způsobit i neplodnost), tak finančních a v partnerských vztazích.

Peníze na trávu měl, na domácnost ne!

„Bývalý přítel kouřil tři roky, skoro celou dobu, co jsme byli spolu. Nakonec se to už nedalo vydržet a já se s ním rozešla. Byl nezodpovědný, svobodomyslný, nespolehlivý, peníze pro domácnost neměl, ale denně si na »špeka« sehnal vždycky. Po této zkušenosti – chlapa, který kouří trávu, už nikdy více,“ vypráví pětadvacetiletá Petra, která po pár měsících vztahu přišla na to, že si její partner denně dopřává marihuanu.

V kouření marihuany jsme na 1. místě

Bohužel rozhodně není sama, protože naše republika patří mezi čtyři země s největším nárůstem lidí, kteří trávu kouří, a zároveň zaujímá smutný primát – je totiž na prvním místě z evropských zemí v počtu lidí, co si pravidelně dopřávají »jointa«. Nejčastěji mu neodolají lidé ve věku 15 až 34 let.

Zajímavost KAFE.cz

  • Britští vědci dokázali, že muži, kteří kouří trávu alespoň jednou týdně, se vystavují dvojnásobnému riziku, že se u nich objeví agresivní a rychle se rozvíjející forma rakoviny varlat. Obzvlášť nebezpečná je pro muže, kteří začali před 18. rokem.

Partner trávu schovával všude – a vše utratil

„S přítelem jsme žili pět let, když jsem přišla na to, že už delší dobu »hulí« trávu. Dřív to dělal tak šikovně, že jsem na nic nepřišla, v mé společnosti si nedal nikdy. Jenže pak to začalo – sliboval mi, že přestane, a přísahal, že na ní není závislý a může kdykoli přestat. Místo toho schovával trávu, kde mohl – v autě, garáži, v kanceláři, v kapsách oblečení… Já byla pro něj hysterka bez pochopení, a tak začal hledat holky, které si s ním taky daly. Utratil všechny naše peníze… Nakonec jsem to nevydržela a náš vztah ukončila,“ vypráví další příběh osmadvacetiletá Simona.

Nechce přestat kouřit? Zkuste odborníky…

Pokud máte partnera, který si často dopřává trávu, nebudete to mít jednoduché. Zákazy, příkazy, ultimáta vám nepomohou, pokud on nepřijde sám na to, že by měl skončit – kvůli, zdraví, penězům a rodině. Zkuste si s ním vážně promluvit, a pokud to nejde, obraťte se na odborníky (např. www.dummozaika.cz). Závislost na marihuaně totiž není žádná legrace – může způsobit i vážné zdravotní problémy – například neplodnost či deprese.

KAFE.cz zjistilo:

Jak poznáte, že partner kouří trávu

  • Má náhlé změny nálady. Může být rozjařený, veselý, neobvykle šťastný nebo celkově zpomalený včetně mluvy. Jakmile účinky odezní, zaútočí na něj spánek nebo deprese.
  • Má červené oči. Kuřáky trávy můžete poznat podle očí, které jsou červené. Tento příznak jde ale zamaskovat díky očním kapkám.
  • Má rozšířené zorničky.
  • Má záchvaty hladu, kdy by snědl všechno, co vidí, jiné dny ale nejí skoro nic. Může mít také velmi neobvyklé chutě.
  • U dlouhodobějších kuřáků se může objevit zapomínání, letargie, apatie, ale i sluchové či zrakové halucinace. Často jim bývá vše jedno – jsou ve vlastním světě a nic jiného je nezajímá.