Milá Romano,

máte závažný problém a je dobře, že hledáte pomoc. Sama to totiž určitě nezvládnete, jak se už přesvědčily tisíce partnerek gamblerů před Vámi.
Váš manžel je jednoznačně patologický hráč. Hráčství je závislost stejně jako alkoholismus nebo drogy. Gambler svoji závislost neovládá, myslí jen na ni a zanedbává všechno ostatní, ignoruje problémy a chová se destruktivně. To znamená, že ničí život sobě i okolí, ale nedokáže přestat. Je to v zásadě psychicky nemocný člověk a jako s takovým s ním, bohužel, musíte teď jednat. Zapomeňte na dosavadní způsoby partnerské komunikace – rozebírání problémů, plánování, dohody, sliby. I když je manžel v zásadě hodný člověk, teď je jeho přirozená povaha potlačena a jedná pod vlivem své závislosti. Nevydávejte zbytečně energii na rozhovory a domluvy. To už jste zkusila a nikam to nevedlo. Místo toho musíte začít jednat a musíte být dost tvrdá. Závislý člověk není schopen své jednání ovládnout, musí k tomu být dotlačen.

Máte závažný problém a je dobře, že hledáte pomoc.

Některé kroky jste už podnikla, ale znovu je tu pro pořádek uvádím pro ty, které mají stejný problém:

  • Zajistěte zbytky rodinných financí, veškeré volné peníze a cenné věci tak, aby k nim manžel neměl přístup. (Něco se schovat nedá, třeba ten počítač. Klidně ale zamykejte ve své nepřítomnosti pokoje, kde ty věci jsou.)
  • Všem příbuzným i kamarádům jasně řekněte, jaký má manžel problém a varujte je, aby mu za žádných okolností nepůjčovali. Budete si možná připadat jako zrádce, ale jinak to nejde a je to koneckonců i v jejich zájmu. (Gambler obvykle použije jakýkoliv trik, aby se dostal k penězům – „musí“ např. zaplatit léky mamince, zimní botičky pro děti apod. A dluhy samozřejmě neplatí.)
  • Vysvětlete i dětem, že tatínek má teď nějaké problémy, ale že se všechno dá do pořádku. Hlavně je stále ujišťujte, že tatínek je má pořád rád a že oni za nic nemůžou. (Malé děti mají často tendenci cítit vinu za to, že se rodiče chovají divně nebo že jsou doma hádky). Budete mít dost co dělat sama se sebou, ale nezapomeňte stále uklidňovat a povzbuzovat děti.
  • Co nejdřív se poraďte s právníkem nebo notářem, máte-li tu možnost. Pokud ne, vyhledejte si v okolí občanskou poradnu nebo organizaci, která poskytuje radu zdarma. Případně zkuste poradny na internetu (např.: profem.cz/ právní poradna). Jsou totiž možnosti, jak se před dluhy manžela chránit i bez rozvodu.
  • Manželovi jednoznačně řekněte, že jeho gamblerismus nebudete tolerovat. Budete to muset asi mnohokrát opakovat a podpořit činy viz bod 1/-3/, protože on se Vás bude snažit přesvědčit, že to není tak hrozné, že to má pod kontrolou, že už hrát nebude apod. Jako každý závislý. Dluhy (určitě je má) zapře a Vy nemáte šanci je sama zjistit. Musíte proto být opravdu tvrdá a důsledná - kvůli rodině i kvůli němu samotnému. Nedejte se „ukecat“, nevěřte slibům. (On je v tu chvíli i myslí upřímně, ale není schopen je splnit.) Dejte mu najevo, že ho máte stále ráda a chcete mu pomoci, ale jen v případě, že se začne léčit. Snažte se dozvědět co nejvíc o dluzích a závazcích, které nadělal, využijte jeho lepších chvilek. Leccos se dá třeba ještě zachránit, ale musíte o tom vědět. Pokud to nepůjde jinak, pohrozte rozvodem. Není bohužel vyloučeno, že nakonec nebudete mít jinou možnost. Zatím ale šance jsou.
  • Průběžně se snažte dozvědět co nejvíc o závislostech a gamblingu. Pomůže Vám to pochopit, co se s manželem děje, volit správné postupy a vyvarovat se chyb. Nejvíc se dozvíte na internetu (např. server www.gambling.wbs.cz, kde najdete i odkazy na léčebná zařízení a centra. Opatřete si knihy o gamblerství (např. od našeho prvního znalce závislostí, primáře v bohnické léčebně: Karel Nešpor: Hazardní hra jako nemoc)

Abyste tohle všechno zvládla, budete potřebovat pomoc a dostatek informací. I když Vás podpoří třeba kamarádky a rodina, měla byste vyhledat i pomoc odbornou – tj. psychologa nebo psychiatra. Jednak Vám poradí, jak postupovat s manželem, jednak Vás podpoří v těžkém období, které máte ještě před sebou.

Abyste tohle všechno zvládla, budete potřebovat pomoc a dostatek informací.

Jak poznáte, že žijete s chorobným hráčem

  1. Často vás rozčiluje, že na vás někdo vymáhá dluhy?
  2. Je partner často mimo domov na dlouhou dobu bez vysvětlení?
  3. Promarnil partner někdy čas určený k práci hazardní hrou?
  4. Máte pocit, že se mu nedá věřit, co se týče peněz?
  5. Slibuje partner, že s hazardní hrou přestane, žádal vás, abyste mu dala šanci, ale hraje znova a znova?
  6. Hrál někdy déle, než původně zamýšlel, dokud neprohrál poslední peníze?
  7. Vracel se partner rychle k hazardní hře, aby vyhrál zpět to, co prohrál, nebo aby vyhrál víc?
  8. Hrál někdy partner proto, aby vyřešil finanční problémy nebo nerealisticky očekával, že by mu hazardní hra mohla přinést blahobyt a bohatství?
  9. Půjčoval si peníze, aby s nimi hrál nebo zaplatil dluhy z hazardní hry?
  10. Dopustil se nezákonného jednání, aby financoval hazardní hru?
  11. Dostala jste se někdy do situace, že jste musela ukrývat peníze na domácnost, protože jinak by zbytek rodiny neměl co jíst a co na sebe?
  12. Prohledáváte jeho oblečení nebo peněženku, když je k tomu příležitost nebo jinak pátráte po tom, co dělá?
  13. Schovává partner peníze?
  14. Pozorovala jste u něho povahové změny v souvislosti s tím, jak se zvyšuje frekvence jeho hraní?
  15. Lže partner opakovaně, aby zakryl nebo popřel hazardní hraní?
  16. Vyvolává ve vás partner pocity viny, aby na vás přenesl zodpovědnost za své hazardní hraní?
  17. Snažíte se předvídat partnerovy nálady nebo přebírat vládu nad jeho životem?
  18. Byl někdy partner kvůli hazardní hře rozladěný, depresivní, nebo až na hranici sebevraždy?
  19. Přivedlo vás někdy jeho hazardní hraní k tomu, že jste hrozila rozvodem?
  20. Máte pocit, že váš společný život je něco jako noční můra?

Jestliže jste odpověděla kladně na šest a více otázek tohoto testu, patrně žijete s chorobným hráčem. Dotazník mohou použít i partneři chorobných hráček.

Zdroj: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.: Hazardní hra jako nemoc