Milá Romano,

Moje jediná osobní zkušenost s gamblerstvím spočívá v tom, že když mám v časové tísni dodělat nějakou práci, neodolám a místo psaní si na obrazovce počítače hraju pasiáns. Rodinné finance tím sice nezlikviduju, ale mé časové rezervy (i nervy) dostávají zabrat. Mám ale přinejmenším zlomkovitou představu o tom, jak mocná může taková závislost na míhajících se číslech a obrázcích být…

Ale dost žertů. Mám-li Vám, paní Romano, poradit, předesílám, že moje rada bude naprosto laická a nepoučená. Řeknu Vám totéž, co by vám nejspíš řekla dobrá kamarádka: myslím si, že vašemu manželovi v tuto chvíli není pomoci. Protože (alespoň prozatím) nechce dělat nic jiného, než střemhlavou rychlostí směřovat k sebezničení, Vaším úkolem je ochránit zbytek rodiny, tedy sebe a Vaše děti.

Vašemu manželovi v tuto chvíli není pomoci.

Především jde o to, abyste kvůli manželovým dluhům nepřišli o střechu nad hlavou. Píšete, že jste nedávno splatili hypotéku. Pravděpodobně tedy máte byt v osobním vlastnictví. Pokuste se ho zachránit dřív, než Vám ho obstaví exekutoři (o tom, že k něčemu takovému došlo, se pravděpodobně dozvíte až jako poslední ze všech zúčastněných, takže jednejte rychle.) Můj amatérský exkurs do občanského zákoníku mi přinesl zjištění, že byt můžete nechat vyjmout ze společného jmění manželů a nechat ho takzvaně napsat na vás. Lépe a fundovaněji vám ovšem poradí v bezplatných právních poradnách: na problémy žen se například orientuje poradna na stránkách www.profem.cz. Poradny pro dlužníky a jejich příbuzné zřídila paradoxně také exekutorská komora – v Praze je otevřena vždy ve středu od 9 do 13 hodin na adrese Belgická 22.

Pravděpodobně tedy máte byt v osobním vlastnictví. Pokuste se ho zachránit dřív, než Vám ho obstaví exekutoři.

Snad se na mě nezlobíte, že jsem Vašeho muže tak rychle „odepsala“ a soustředím se jen na záchranu Vašeho majetku. Připadá mi totiž, že Váš muž vězí v závislosti až po uši teprve krátkou dobu a nepocítil ještě naplno všechny její důsledky. Proto zatím zřejmě nemá skutečnou motivaci k tomu, aby se pokusil jí zbavit. Snad dokáže nahlédnout svůj stav, až se bude muset vyrovnávat se ztrátou rodiny nebo dokonce s bezdomovectvím. Domnívám se totiž, že byste mu měla dát na vybranou: vy a děti, nebo automaty. A pokud neprojeví skutečnou vůli se léčit, vyhoďte ho z domu.

Já vím, mně se to řekne. Mrazí mě v zádech, už jen když si představím situaci, že člověk, na kterého v životě nejvíc spoléhám, se promění v mou největší hrozbu. Věřím ale, že vaše situace není beznadějná.

Přeju Vám hodně sil.