Přijde nepozván, nejprve o sobě nedává příliš vědět, ale časem si uzurpuje stále větší prostor a nakonec váš domov promění k nepoznání. Syndrom spolubydlícího je potvora, které po čase čelí každá dvojice. Počáteční poblouznění je pryč a láska dostane mocného protivníka v podobě každodenní rutiny.

Sex? Co to je?

Péče o děti, potíže v práci, starost o domácnost, nemoci, vyčerpání. Ze zamilované dvojice líbající se při každé příležitosti jsou dva uštvaní jedinci, které spojuje pouze to, že mají klíč od stejného bytu. Syndrom spolubydlícího je definován poměrně důvěrnými vztahy mezi partnery, kteří si sice povídají, ale nespí spolu nebo mají sex čím dál méně.

V Anglii se nedávno konal zajímavý průzkum. Dvě třetiny ze tří tisícovek dotázaných párů nechávaly sex na víkend, kdy nemusí vstávat do práce. Jako nejčastější důvody uváděly hektický životní styl a vysoké pracovní nasazení.

Syndrom spolubydlícího má ale i další projevy než jen skomírající sexuální život. Dvojice si neříká křestními jmény, ale oslovuje se neosobně, typicky „mámo" a „táto". Známkou je také rezignace na jakékoli jiné společné zážitky, než je mytí nádobí nebo sledování televize.

Jak z toho ven?

Pro uchování aktivního sexuálního života existuje celá řada doporučení. Pro začátek vyměňte neosobní oslovení za smyslnější. Občas si také můžete naordinovat neděli na všední den. Domluvte se s partnerem a vezměte si dovolenou nebo alespoň odložte odchod do práce. Ranní sex je podle lékařů mnohem intenzivnější a posílí tělo na celý den. Změňte zaběhané pořádky. Pomilujte se za denního světla nebo jinde než v ložnici.

Zároveň by si měl každý z dvojice vyšetřit čas jen pro sebe, na své koníčky nebo přátele. Bude si pak mít s partnerem o čem povídat.

A ještě jeden tip na závěr. Důležitá je i forma sdílení intimity. Zatímco při sexu je vše v pořádku, v koupelně už o takovou podívanou nejde. Vyhýbejte se momentům, kdy si jeden v koupelně čistí zuby, zatímco druhý vysedává na toaletě. Takové situace na vzájemné přitažlivosti rozhodně nepřidají.

Mohlo by vás také zajímat: Dáváte partnerovi opravdu to, co by chtěl?