... Proč vás bolí paže při infarktu? Nebo proč se mozek po 20. roku života scvrkává. Zatím ji v češtině nekoupíte, a tak vám přinášíme několik zajímavostí.

Ženy jsou více emocionální

Mezi mozkem ženy a muže je řada strukturálních a funkčních odlišností. Lidský mozek je rozdělen do dvou hemisfér, které mají na starosti odlišné věci. Spojuje je corpus callosum, hustý svazek nervových vláken, který přenáší informace mezi oběma polokoulemi. Tento svazek nervů je v průměru o něco rozsáhlejší u žen. Což znamená, že emocionální pravá strana mozku je lépe napojena k analytické levé straně. To může vysvětlovat, proč jsou dámy více citlivé. Emoce se také lépe začleňují do myšlenek a řeči. Pokud žena řeší nějakou věc, zapojuje obě mozkové hemisféry. Zatímco muž používá pouze tu polokouli, která se týká zadaného úkolu.

Mozek je neuvěřitelně „zcvrknutý“

Mozek dospělého váží okolo 1500 gramů a skládá se z rosolovité tkáně. Obsahuje 100 bilionů neuronů – buněk, které si mezi sebou posílají elektrické signály. Když se narodíte, máte největší množství neuronů v životě. Poté už pouze ubývají. Během dospívání si však tvoříte nová spojení. V dětství se vytvoří tisíce nových spojů každou minutu. Od 20. roku života se snižuje mozková hmota v průměru o 1 gram ročně. V 90 letech je váš mozek menší o 5 až 10 %. Změní se také jeho tvar.

Kafe.cz zjistilo

Alkohol má na svědomí zmenšování mozku, díky aerobiku se vám bude mozek naopak zvětšovat.

Jsme půl vteřiny za reálným světem

Nevědomé mysli trvá přesně půl sekundy, aby zpracovala přicházející senzorický podnět.

Nejhladovější orgán těla

Mozek je nejhladovějším orgánem těla. Jedinou jeho potravou je glukóza. Ačkoli má mozek pouze 2 % z tělesné váhy, požaduje 20 % příjmu glukózy. Jedná se o 420 kalorií za den, což je okolo pětiny doporučeného denního přijmu kalorií.

Bolest závisí na vašem mozku

Jak moc zareagujete na bolest, závisí částečně opět na vašem mozku, přesněji na mozkové kůře, ve které je uložen limbický systém. Lidé si mohou rozvinout schopnost tlumit aktivitu v této části mozku, když se naučí potlačovat pozornost na místo, kam se udeří.

Proč se bojíme při hororech

Centrální mozkové buňky se aktivují, když se hýbete vy osobně, ale také, když vidíte, jak se pohybuje někdo jiný. To znamená, že nevědomky napodobujete akci druhého a tím sdílíte jeho zkušenost. Díky zrcadlovým neuronům se tedy dokážete vcítit do druhé osoby, aniž byste na to musela myslet. Například když vidíte někoho utíkat, část vašeho mozku se zabývá plánem začít pohybovat vašima nohama. Stejné to je i s pocity. Sledujete-li v kině horor a okolo sebe vidíte vystrašené obličeje, začnete se cítit také tak. Objevení zrcadlových neuronů patří mezi nejdůležitější objevy mozku v posledních letech.

Proč vás bolí při infarktu ruka

Když nervová vlákna z oblasti, která přijímá hodně senzorických informací (například kůže) a nervy z oblastí s nízkými senzorickými informacemi (vnitřní orgány), vstoupí do míchy ve stejném místě, mozek tedy špatně určí místo bolesti. Během srdečního infarktu vstoupí do míchy ve stejném čase signály z paže a ze srdce. Mozek to chybně interpretuje jako bolest pocházející z vaší paže.

Nikdy nezapomenete všechno

Naše paměť je zakotvená v mozku. Takže pokud zapomenete jeden zážitek, mnoho jiných jich zůstane. Pokud například zapomenete jména svých přátel, budete si pamatovat jejich tváře.

Proč se někteří lidé nikdy nepřestanou trápit

Ztráta milované osoby je těžká. U většiny lidí to však zahojí čas. U 10 až 20 % truchlících bolest trvá, což je diagnostikováno jako komplikované trápení. Studie ukázala, že lidé, kteří si připomínají úmrtí blízkého, aktivují oblast mozku, která je spojována s odplatou, potěšením a závislostí. To naznačuje, že dlouhodobé trápení může být formou odplaty.

Proč má někdo nekontrolované pohyby

Někteří lidé nemají pod kontrolou pohyby ruky. Pohybuje se, aniž bychom k tomu dávali vě-domý signál. Má to na svědomí abnormalita v oblasti mozku, která posílá signály svalům.

Co způsobuje touhu

Jako odměna za vykonávání funkcí, které jsou nezbytné pro naše přežití, jako například rozmnožování čí stravování, uvolňuje mozek opiáty, které vytvářejí pocity potěšení.

Nestalo se to už dříve

Vysvětlení „déja vu“ je jednoduché. Určitá situace spouští paměť podobných zážitků z minulosti a špatně je posoudí jako stejné.

Vidím vílu, nebo mám mozkový záchvat

Víla je nadpřirozená vidina, kterou lidé v minulosti vídávali. Dnes místo toho vidíme UFO. Lidé vidí nadpřirozené bytosti v době, kdy je hladina magnetického záření slunce vyšší. To může způsobovat malinké záchvaty u velice vnímavých lidí a jsou tak způsobeny halucinace.

Proč jsou lidé věřící

Když věřící myslí na náboženství, aktivuje se ta část mozku, která zpracovává odměnu, emoce a vkus. Nevěřící registrují náboženství jinou částí mozku, tou, která vytváří pocity zamítnutí.

Naučte se cizí řeč a nebudete dementní

Pokud od dětství plynule ovládáte dva jazyky, rozšiřujete své kognitivní schopnosti. Může vás to chránit před demencí a jinými nemocemi, které souvisejí s věkem. Díky druhé řeči se vám totiž tvoří více spojení mezi neurony.

Kafe.cz zjistilo

Tajemství Einsteinova mozku

Einsteinův mozek byl širší a část rýh, které běží skrze oblast, jenž se zabývá matematikou a prostorovým myšlením, mu chyběla. Díky tomu mohly pravděpodobně buňky mezi sebou komunikovat snadněji.